2023. augusztus 16., szerda

KÉT ÉS FÉL ÉVES MÉLYPONT: 2,3 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENT A GDP A MÁSODIK NEGYEDÉVBEN

TELEX
Szerzők: WEILER VILMOS, CSEKE BALÁZS
2023.08.16.


Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a második negyedévben 2,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte első becslése alapján szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal csökkent. A csökkenéshez legnagyobb mértékben az ipar, a piaci szolgáltatások, ezen belül főként a szállítás, raktározás és a kereskedelem járultak hozzá. A csökkenést mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye. A szolgáltatások hozzáadott értékének csökkenését a KSH adatai szerint részben ellensúlyozta a humánegészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ág jelentős növekedése, megközelítve a koronavírus-járvány előtti szintet. A második negyedévi részletes adatokat szeptember 1-jén közli második becslése alapján a KSH.

A Hvg.hu cikke szerint 2020 vége óta nem érkezett annyira gyenge GDP-adat, mint most, és olyan még soha nem fordult elő, hogy zsinórban négy negyedévben is romlást mérjenek.

A magyar gazdaság egy korábbi hosszú menetelés után 2020 második negyedévében, a koronavírus-járvány miatt zuhant be hirtelen, akkor az előző negyedévhez képest majdnem 15 százalék volt a visszaesés. 2020 harmadik negyedévében ezt aztán visszahoztuk, majd 2022 első félévéig megint lassú növekedés következett...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.