2023. augusztus 15., kedd

MELLÁR TAMÁS: AZ ORBÁNI GAZDASÁGPOLITIKA ZSÁKUTCA, NINCS JÖVŐJE

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.08.15.


„Nem túlzás azt mondani, hogy az egész orbáni gazdaságpolitika gazdaságilag, társadalmilag és külpolitikailag is zsákutca. Nem folytatható, nincs kimenete, nincs perspektívája, nincs jövője” – véli Mellár Tamás közgazdász. Az országgyűlési képviselő szerint az Orbán-rendszer egyik nagy bűne, hogy hagyta és hagyja kivándorolni az igazán hadra fogható, közepesen vagy jól kvalifikált munkaerőt Magyarországról, cserébe pedig Keletről és Ázsiából tanulatlan munkaerő jön be olcsó pénzért, betanított munkásnak. A rossz gazdaságpolitika árát a társadalom fizeti meg, noha nem is vétkes. Az elit viszont jól él. A történelem ismétli önmagát.


Ausztriában minden nyolcadik külföldi munkavállaló magyar állampolgár. Júniusban 124 718 magyar dolgozott Ausztriában. Ugyanakkor jelenleg is gőzerővel toborozzák az ázsiai és egyéb vendégmunkásokat magyarországi munkákra. Az ezzel foglalkozó kölcsönzőcégek elsősorban a Fülöp-szigetekről, Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizsztánból hoznak be munkásokat. Mi a haszna annak, hogy a magyar munkavállalók elárasztják Ausztriát, ide meg vendégmunkásokat hoznak?

Volt itt egy időbeli eltolódás, a korábbi években olyan alacsonyak voltak a munkabérek, hogy az rákényszerítette a magyar embereket, a megélhetésükért menjenek el külföldre munkát vállalni. Ebből persze az következne, hogyha a bérek dinamikusan emelkednének nálunk, akkor ezek az emberek visszajönnének, de ez nem feltétlenül van így. Azért nincs, mert itt valójában van egy szerkezeti probléma is. Azok a magyarok, akik kimentek Ausztriába, Németországba, vagy az EU más tagállamaiba dolgozni, azok viszonylag magasan kvalifikáltak, és ebből következően, őket nagyjából jól megfizetik. Most viszont olyanokat keresnek, akik alkalmasak az összeszerelő üzemekbe, az akkumulátorgyárakba, alacsonyan kvalifikált emberek főleg Ázsiából vagy Kelet-Európából. Ott egyszerűen segédmunka vagy betanított munka van, ráadásul nagyon sok esetben az egészségre káros környezetben. Vagyis egyszerűen egy csere is történt, a viszonylagosan magasabban kvalifikált magyar munkaerő ment ki Nyugatra a magasabb bérekért, cserébe viszont Keletről és Ázsiából tanulatlan munkaerő jött be olcsó pénzért betanított munkásnak azokba az összeszerelő üzemekbe, amelyek alacsony hozzáadott értéket termelnek, s magasabb béreket nem is tudnak fizetni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.