2023. szeptember 18., hétfő

A FELSŐOKTATÁSBAN FIDESZ-HÍVŐ PÁRTKATONÁK KÉPZIK A JÖVŐ FIDESZ-HÍVŐ PÁRTKATONÁIT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.09.18.


A Fidesznek nem az a fontos, hogy felsőoktatásban jobboldali vagy konzervatív legyen az oktatói kar, hanem az, hogy kifejezetten Fidesz-hívő pártkatonákból álljon – véli Vásárhelyi Mária. A szociológus szerint ők majd kiképzik a jövő pártkatonáit, akik alig túl a húszon beállnak a Fidesz-bürokráciába. Ebből a felsőoktatásból minden olyan oktató, és minden kreatív, tehetséges, autonómiára vágyó diák is elmenekül, aki még lát magának alternatívát. Ez pedig az ország teljes szellemi lezüllesztése minden területen.


A magyar felsőoktatás meghatározó, értékálló és értékformáló – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára, Hankó Balázs. A magyar felsőoktatást ma már nem csak az alapítványokkal, hanem ideológiailag is elfoglalta a Fidesz?

A magyar felsőoktatás egyik felét, azt a részét, amelyik nem került alapítványi tulajdonba, teljesen elhanyagolták. Ott elképesztő leépülés látható, mert ezzel büntetik, vagy próbálják rábírni őket, hogy kerüljenek át alapítványi kezelésbe. Az a stratégia, hogy amelyik egyetem az utóbbira nem vállalkozik, azt teljesen kiszárítják. Ahogy az értelmiségnek azt a részét is, amelyik nem áll be a sorba. Az alapítványi egyetemeknél pedig most már egyre inkább láthatóak azok a jelek, hogy ideológiai megszállás alá kerültek. Ezt leginkább a Corvinuson történtek mutatják, de ez egyben modell értékű is. A Kádár- rendszerben ahhoz szokhattunk hozzá, hogy a pártkáderek nyomják be, vagy nyomják át vizsgákon a gyerekeiket, letelefonáltak a minisztériumból, hogy kit kell fölvenni, átengedni a vizsgákon. Most meg azt látjuk, hogy azok a nagytőkés csoportok, amelyeknek a kezében van az egyetem, vagyis a NER-oligarchák mondják meg, hogy kell valakit a vizsgán átengedni, meg külön levizsgáztatni azért, mert nem képes az egyébként közismerten nem túl magas vizsgakövetelményeknek megfelelni. Tehát tulajdonképpen visszatérünk ugyanoda, ahogy ez a Kádár-rendszerben folyt, csak most a pénz diktál, és nem az ideológia. Ugyanakkor ideológiailag is megszállták az egyetemeket. Hiába mondtak le vezető fideszesek a kuratóriumi tagságról, az új kuratóriumi tagok nyilván ugyanúgy a kormánypárt támogatói közül kerülnek ki, és ugyanúgy a párt akaratát fogják végrehajtani. Minden fontos ügyben a kuratórium dönt, ami önmagában is az autonómia teljes megcsonkítása, de nem csak gazdasági, hanem most már személyi kérdésekben is, sőt, a tananyag összeállításába is beleszólnak. Aki nem áll be a sorba – mint legutóbb a Zeneakadémia – azt kicsinálják...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.