2023. szeptember 6., szerda

DEUTSCH, A POSTÁS, AZAZ, EURÓPA MESSZIRE VAN

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.09.06.


És akkor ott, a távoli és ellenséges Brüsszelben Deutsch Tamás kopogtatott egy ajtón, majd átnyújtott egy levelet a májusban kies hazánkban jár küldöttségnek, mint valami csámpás postás. Ezt a levelet az Állami Számvevőszék küldte a bizottságnak, akinek (így cuzammen a komplett csapatra tessenek gondolni) leesett az álla azt gondolva, hogy ilyet ők még nem láttak. Elcsodálkozásuk annak szólt, hogy egy pártmufti (Deutsch) postáskodta oda nekik egy állami, azaz pártoktól elvileg független szervezet levelét.

Nem mondták ki így ezt, ahogyan mi tesszük plasztikussá, de voltaképp ez jelent meg az elképedésükben, hogy aszongya mi a tököm köze van Magyarországon Deutschnak és rajta keresztül a Fidesznek egy állítólag tőlük független szervezethez (ÁSZ). Így lett kerek ez az egész lehangoló történet, ami újabb fejezet abban a cirkuszi előadásban, miért nem kap Orbán egy kanyi vasat sem az Uniótól, ami oly régóta tart, annyira ágas-bogas, hogy a kedves vezető már nem is akarja igazán azt a nyüves pénzt, hogy már devizakötvényt is kibocsátott.

De erről majd később. Most az in medias res kezdést, ami nem egyéb, mint durr, bele a közepébe, megszelidítjük. Azaz, elmegyünk az elejére, és így jutunk el az orgonaszagú májusba, mikor is ez a bizottság megérkezett a kipcsakok földjére, azaz, hozzánk, az ugarra. Az EP költségvetési ellenőrző bizottsága volt az, aki meglátogatott minket, s akiket az akkor még méltatlanul hivatalban lévő Varga Judit nacsasszony lesajnálóan EP-turistáknak nevezett, mert, mint ismeretes, jogállami-fogalmi hiátusa volt. De nem emiatt volt igazán hülye.

Varga nacsasszony már nincs, elfútta őt az Orbán szele, a bizottság azonban él és virul, s mivel lassúak, mint egy köszvényes csiga, csak most fogalmazgatják lesújtó jelentésüket látogatásukról, az itt tapasztaltakról. S bár ezt így nem mondják ki, azért fölsejlik, hogy Navracsics miniszter is lemondhatna már végre és igazán, lévén, hogy amira a megbízatása szól, az uniós pénzek Magyarországra hozatala, a jelek szerint soha nem fog teljesülni. Navracsics létezése tehát cél és indok nélkül való. Már nincs is voltaképp.

Tehát májusban ez az ellenőrző bizottság szertenézett honunkban, diskurált civilekkel, „ellenzéki” pártokkal, és igyekezett a hatalmon lévőkkel is, de ez nem igazán ment. A küldöttség egyik tagja még a napfényes május során mondta azt erről az egészről, „már nyolcadszor vagyok Magyarországon, de mindig új dolgokat fedezek fel, és ezek közül sok szerintem elképzelhetetlen lenne másik tagállamban”. Delikát. És most ilyen élményekkel felvértezve fogalmazgatják meg a jelentésüket, aminek nem lesz jó vége.

Azt írják – mondják -, hogy amikor itt jártak, irritáló, ahogyan „a magyar kormány indokolatlan és diszkriminatív intézkedésekkel igyekszik helyzetbe hozni a hozzá közel álló vállalkozásokat, és megsemmisíteni azok uniós versenytársait”. Ezen kívül Monika Hohlmeier, akinek a nevét csak azért említjük külön, mert ő keresztényszocialista (ha már tömjénszag, hogy ne lehessen hitetlen ármánnyal vádolni) elmesélte, hogy az Állami Számvevőszék elnöke és munkatársai nem voltak hajlandók válaszolni az uniós támogatásokról feltett kérdéseikre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.