2023. szeptember 22., péntek

EGYRE NAGYOBB A DÜH AZ OKTATÁSBAN, DE VAN-E ÉRTELME FOLYTATNI A TÜNTETÉSEKET?

INDEX
Szerző: HOLLÓ BETTINA
2023.09.22.



Már jó ideje forrnak az indulatok az iskolákban, pedig még csak most jön a neheze – véli Nahalka István oktatáskutató, aki arra figyelmeztet: tíz év múlva a pedagógusok 50 százaléka nyugdíjba megy, és egyelőre nem megoldott az utánpótlás kérdése.


Még egy hónap sem telt el az új tanévből, máris több tüntetésen túl vagyunk. Mint ismert, a diák- és a pedagógus-szervezetek először szeptember 1-jén, majd szeptember 15-én adtak hangot a nemtetszésüknek, de a szülők kezdeményezésére továbbra is folytatódnak a Zebraszerda néven futó kiállások, melyek célja szintén az, hogy a döntéshozók észrevegyék: sürgős változásra van szükség.

Nahalka István nyugalmazott egyetemi docens az Index megkeresésére elmondta: látható, hogy egyre nagyobb a düh az oktatásban, a tüntetéseken csak úgy záporoznak az élesebbnél élesebb kijelentések, melyeket előbb vagy utóbb a kormánynak is meg kell hallani.

"Most úgy tűnik, az utóbbal kell kiegyezni, hiszen nem ma kezdődtek a demonstrációk, de meggyőződésem, hogy nem szabad feladni. Folytatni kell a megmozdulásokat, még akkor is, ha látszólag nem vezet eredményre, ne feledjük, hogy a kiállásoknak egyfajta közösségformáló és edukációs szerepe is van"

– nyilatkozta lapunknak az oktatáskutató, hozzátéve, hogy a tüntetések csak a jéghegy csúcsát jelentik, azt jelzik: az indulatok már jó ideje jelen vannak az iskolákban, a problémák túl régóta halmozódnak ahhoz, hogy a tanárok, a szülők, és a tanulók azt csendben eltűrjék...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.