2023. szeptember 22., péntek

TASZ: A RENDŐRSÉG KIFEJEZETTEN A TÜNTETÉSEK AKADÁLYOZÁSÁRA TÖREKSZIK

HÍRKLIKK
Szerző: LUKÁCSI KATALIN
2023.09.22.


„A gyülekezési jog az egyik legfontosabb polgári, politikai szabadságjog, a véleménynyilvánításnak és a közéletben való részvételnek az egyik legfontosabb és legkézenfekvőbb eszköze” – emelte ki a Hírklikknek Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért szervezet munkatársa, azzal kapcsolatban, hogy szerintük a szeptember 15-i demonstrációval szemben jogellenesen lépett fel a rendőrség. Ember Zoltán, az Iránytű Intézet ügyvezetője pedig arról fejtette ki véleményét, hogy vajon elhalványulóban van 2006 emléke, vagy tudatos megfontolás a Fidesz részéről a vitatott rendőri fellépések engedélyezése.


A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet bejelentette, hogy a szeptember 15-i diáktüntetésen tanúsított fellépése miatt panaszt tesz a rendőrség ellen. A TASZ, ahogy azt részletes cikkében kifejtette, jogellenesnek, sőt, alapjogot sértőnek ítélte meg a múlt pénteki rendőrségi akciót, mert nyomós érvek nélkül megakadályozta egy békés tüntetés megvalósulását. Bár a hatóság azzal érvelt, hogy jogellenes volt a diákok be nem jelentett megmozdulása, amely a Várba tartott, de ez nem igaz. Egy tüntetés be nem jelentése legfeljebb adminisztratív szabálysértés, de semmiképpen sem teszi jogsértővé a tüntetést. Ha pedig egy tüntetés spontán, akkor még csak szabálysértésnek sem minősíthető a bejelentés elmulasztása.

Kérdésünkre a szervezet munkatársa, Hegyi Szabolcs elmondta, hogy bár a rendőrségnél is lehet egy vitatott rendőri fellépés miatt panaszt tenni, ők az alapvető jogok biztosához fordulnak, mert a szeptember 15-i fellépés – az értékelésük szerint – egy alapvető alkotmányos jogot, a gyülekezés szabadságát sértette meg. Mindezt a TASZ a saját nevében tervezi meglépni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.