2023. szeptember 6., szerda

ELADÓSODNAK A VILÁG MÁSIK FELÉN, HOGY EGY MAGYAR FUTÓSZALAGNÁL DOLGOZHASSANAK – EXKLUZÍV HÁTTÉR A TÁVOL-KELETI VENDÉGMUNKÁSOK TÖMEGES ÉRKEZÉSÉRŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: MAGYARI PÉTER
2023.09.06.


A vendégmunkások legújabb hulláma Indonéziából és a Fülöp-szigetekről jön Magyarországra. A munkások hitelt vesznek fel otthon, hogy a toborzási díjat kifizessék, kétéves itt tartózkodásuk legalább negyede a törlesztésre megy el. Itthon pedig külön iparág épült a foglalkoztatásuk megszervezésére. A távoli szigetekről érkezetteket azért is szeretik a munkaadók, mert kevésbé szöknek el, mint a vietnamiak, és nem isznak úgy, mint a kirgizek. A magyar iparpolitika lényege tehát: ázsiai akkugyárak települnek, amelyek ázsiai munkaerőt hozatnak, akik a fizetésük nagyobb részét hazaküldik a családnak, Ázsiába. Háttér.

Ha valaki külföldi munkát keresne az interneten Magyarországról, özönlenek a hirdetések: lehet menni futárnak Salzburgba, gyártósorra Németországba, sertéstelepre Dániába. Öt percnyi böngészés után is beláthatatlanul sok ajánlat érkezik. Ha valaki viszont a Fülöp-szigeteken vagy Indonéziában keres rá külföldi munkára, akkor az ajánlatok között egyre több magyarországit talál. Gyárakba, mezőgazdasági feldolgozó-üzemekbe, vendéglátásba egyaránt várják őket. 

Alig két év alatt több ezer ember érkezett hozzánk ebből a két, igen távoli országból vendégmunkásnak, és egyre népszerűbbek a hazai munkaadók körében. Azt mondják róluk, hogy szorgalmasak, szerények, nem isznak (a muszlim indonézek egyáltalán nem) és nem tűnnek el. Egyre több vállalkozás keresi ezért kifejezetten e két szigetország polgárait magyarországi munkára. Fogadásukra külön iparág épült, amely nagyon gyorsan növekszik.

A Fülöp-szigetek egyik legnagyobb külföldi munkaközvetítője a Peridot, amely szeptember első hetében többek között az alábbi magyarországi állásokra keres embert:

  • - pék, 35 év alatti férfiaknak, nettó fizetés 220 ezer forint
  • - koreai–tagalog tolmács (a tagalog egy Fülöp-szigeteken beszélt nyelv) egy dél-koreai tulajdonban lévő magyarországi gyárba, ahol már számos fülöp-szigeteki dolgozik
  • - mosogató, csak 30 év alatti férfiaknak
  • - autóülés-gyártósorra betanított munkás, csak olyan férfiaknak, akik képesek 40 kilót emelni
  • - szakképzett hegesztő
  • - fröccsöntőgép-kezelő, legalább 170 centiméter magas férfiaknak
  • - marós
  • - autógyári munkás, 3 műszakban, nettó fizetés 280 ezer forint
  • - masszőr, csak 35 év alatti nőknek
  • - szállodai takarító
  • - szakács

A sort hosszan lehetne folytatni, az aktuális magyarországi hirdetések harmadát néztük csak át, és ez csupán egyetlen munkaközvetítő oldala. 

Raquel Espina-Bracero​ asszony, a Peridot tulajdonosa a cég honlapján 13 fotót közöl magáról, ebből 4 magyar vonatkozású: van közös képe a magyar konzullal, a konzul helyettesével, a (most már csak volt) magyar nagykövettel, és a kisvárdai Master Good tulajdonosával. A baromfifeldolgozó a honlapján azt írja, hogy többek között a Fülöp-szigetekre is exportál a termékeiből. Amelyek előállításához éppen onnan is toboroz munkaerőt...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.