2023. szeptember 11., hétfő

ELKÉPESZTŐ LÁTLELETEK A MAI MAGYAR OKTATÁSRÓL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.09.11.


„A legjobb úton haladunk, hogy jelentéktelen országgá váljunk a Európában.” Így kommentálta egy nyugdíjas pedagógus azt a levelet, amelyet az oktatásért is felelős belügyminiszter írt a szülőknek a tanév kezdetén. Pintér Sándor többek között közölte, hogy ettől a tanévtől kezdve hangsúlyosabbá válik a tanrendben az egészségfejlesztés, a közlekedésbiztonság, az életre, a mindennapokra nevelés. Bár a várható magyar mindennapokra valószínűleg sikerül is a gyerekeket felkészíteni, az is valószínű, hogy a miniszter nem ismeri a valóságot. A PSZ-nél és a Szószólóban is arra kérték a szülőket, pedagógusokat, írják meg a problémáikat.


A Pedagógusok Szakszervezete tanévnyitó sajtótájékoztatóján jelentette be Tóth Tünde, a PSZ-alelnöke, hogy közösségi kampányt indítanak, amelyben szülők, diákok és pedagógusok hat szóban fogalmazhatják meg a közoktatással kapcsolatos problémáikat. Most csokorba gyűjtöttünk egy párat az eddig beérkezett hat szavas – olykor hosszabb – látleletekből.

Gyógypedagógus: Szakvizsgára köteleznek, de nem fizetik ki.

Pedagógus: A 120 óra továbbképzés 7 évente kötelező, de semmi anyagi támogatást nem adnak.

4. osztályos diák: Veszélyes az udvar, de legalább van.

Iskolapszichológus: Hónapok óta nincs világítás a termemben.

Szülő: Nyolcadikos lányom sorra veszíti el a tanárait.

Könyvtáros: Másfél éve beázik a kollégiumi könyvtár.

Pedagógus: 38 év, kevés pénz, szakmaiatlan vezetés.

Logopédus: Foglalkozásaimat egy raktárhelyiségben tartom az óvodában.

Gyógypedagógus: Szakszolgálati épületünk penészes, dohos, a tetőn hatalmas lyuk tátong.

Igazgatóhelyettes: Nincs első osztály, mert nincs tanító.

Pedagógus: Rugalmatlanság, szakszerűtlenség, fafejség, fejetlenség, gyerekellenesség.

Pedagógus: A kormány gonosz módon áll az oktatáshoz!

Pedagógus: Soha nem gondoltam volna, hogy felmondok.
*
Eközben a Szülői Hang csoport önsegítő és érdekvédő közössége a Szószólóban arra kérte a szülőket, írják meg azokat a problémákat, amelyek az idei tanévtől a szülőket, pedagógusokat és végső soron a gyerekeket sújtják. Minden egyes tiltakozás felkerül Magyarország térképére, jelezve a 2023/24-es tanévvel kapcsolatos tapasztalatokat. Egyszerű csatlakozni hozzá, mindössze egy űrlapot kell kitölteni. A tiltakozások felkerülnek Magyarország térképére. A fórumot azért indították útjára, mert így akarják felhívni a figyelmet az óvodákat és iskolákat sújtó rendszerszintű problémák ellen. Súlyos gondnak ítélik, hogy új törvényeket hoztak a pedagógusok jogállásáról, miközben csak tűzoltás folyik, a valódi problémákat nem orvosolják. A Szülői Hang szerint az oktatási rendszer képtelen felkészíteni a magyar gyermekeket a jövő kihívásaira. A szülők leveleiből is idézünk néhányat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.