2023. szeptember 11., hétfő

ROBERT FICO NEM ORBÁN VIKTOR, SZLOVÁKIA SEMMIKÉPP SEM LESZ OROSZBARÁT

NÉPSZAVA
Szerző: GÁL MÁRIA
2023.09.11.


Ravasz Ábel szociológus, aki a szlovák liberális párt jelöltjeként próbál magyar képviseletet biztosítani a pozsonyi törvényhozásban, csekély esélyt lát arra, hogy magyar párt is bejusson a parlamentbe.

A szeptember 30-án esedékes szlovák választás előtti kampány központi témájává duzzadt a migránsválság. Szlovák politikusok szerint ez összefügg azzal, hogy az Orbán-kormány májusban szabadon bocsátotta a Magyarországon fogva tartott embercsempészeket. Azt is állították már többen is, hogy Orbán Viktor így próbálja segíteni Robert Fico és pártja kampányát segítse. Ön hogy látja?

Tény, a szlovákiai migrációs hullám időzítését tekintve egybeesik az embercsempészek magyarországi szabadon bocsájtásával. Nem szeretnék spekulálni arról, mennyire volt ez szándékos, de az biztos, hogy a kérdés a kampány kulcstémái közé lépett elő. A szlovák kormány mintha némileg futna az események után, az intézkedései viszont szerintem jó irányba mutatnak. A migrációs nyomást nem lehet figyelmen kívül hagyni, de elutasítom a politikai célú hangulatkeltést...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.