2023. szeptember 1., péntek

ITT A FRISS GDP-ADAT! EZÉRT VAN EGY ÉVE RECESSZIÓBAN A MAGYAR GAZDASÁG

PORTFOLIO
Szerző: MADÁR ISTVÁN
2023.09.01.


A második negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal elmaradt az előző negyedévitől, illetve (szezonálisan és naptárhatással igazítva) 2,3 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. A GDP reálértéken a negyedik egymást követő negyedévben zsugorodik, vagyis egy éve van recesszióban a gazdaság. A ma megjelent részletes adatokból az is kiderül, hogy az egyes részterületek hogyan teljesítettek.

A mai adat már nem okozott meglepetést az előzetes közléshez képest, augusztus közepén kiderült, hogy az előzetesen vártnál rosszabb lett a GDP-adat, és ezzel az eddig ismert (1996-tól mért) leghosszabb recessziós periódusába került a magyar gazdaság.


A mai részletesebb adatok segítségével már tisztábban látunk a második negyedéves teljesítményt illetően. Azt az előzetes számokból is tudtuk, hogy a recesszióban ragadás oka, hogy az ipari és szolgáltató ágazatok gyengélkedését a kis súlyú mezőgazdaság idei nagy növekedése a várakozásokra rácáfolva nem tudta ellensúlyozni. Ebből már sejthető volt, hogy a gyenge belső kereslet hatásai mostanra elérték a nagy szolgáltató ágazatokat, illetve a beruházási aktivitás is a vártnál gyengébb lehetett. Ez utóbbit a tegnap megjelent adatok már alátámasztották...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.