2023. szeptember 15., péntek

IVÁNYI GÁBOR: MIRE KELL A TŐLÜNK ELRABOLT PÉNZ? A FERIHEGYI REPÜLŐTÉR MEGVÁSÁRLÁSÁHOZ, VAGY OLYAN LUXUSHOZ, AMELYBEN EGYESEK BŰNÖS MÓDON ÉLNEK?

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2023.09.15.


Most már az alapnormatíva teljes összegét elvonja az adóhatóság Iványi Gáborék intézményeitől. Az iskolákban felmondási hullám kezdődött. A lelkész lát esélyt arra, hogy a drámai helyzetben pozitív kimenetelű tárgyalások induljanak a kormánnyal.

Végveszélyben Iványi Gáborék – írtuk a múlt hónapban, amikor arról számoltunk be, hogy az adóhatóság 175 millió forintot, az alapnormatíva nagy részét elvonta az Iványi Gábor lelkész vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és Oltalom Karitatív Egyesület intézményeitől. A helyzet azóta tovább romlott. Ebben a hónapban ugyanis – tájékoztatta lapunkat a lelkész – egyetlen fillér sem érkezett, az „egész alapnormatívát elvitte az adóhatóság”.

Iványi Gábor hangsúlyozta, hogy sok más állami intézmény, kórház is eladósodott, ami nem a rossz gazdálkodás, hanem az elégtelen finanszírozás következménye. „Állami feladatokat látunk el. A legszegényebbek között dolgozunk, iskoláinkba többségében olyan gyerekek járnak, akik csak nálunk esznek meleg ételt, vagy olyan sajátos nevelési igényűek, akiket máshol nem is vállalnak. És ott vannak még a hajléktalanok, az öregek, a betegek… Nem tudok mást mondani, embertelenség, amit velünk művelnek. Semmi nem indokolja ezt az eljárást, égbekiáltó gazság” – jelentette ki.

A lelkész sosem vitatta, hogy komoly köztartozásokat halmoztak fel, ennek azonban egyetlen oka van: még mindig nem kapták vissza egyházi státuszukat. Ennek elvételét a magyar Alkotmánybíróság és a strasbourgi emberi jogi bíróság is jogsértőnek nevezte. Az egyházi státusszal járna az a kiegészítő normatíva, amelyhez a testvérközösség hosszú évek óta nem jut hozzá. Iványi Gábor számításai szerint

az állam legalább 12 milliárd forinttal tartozik nekik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.