2023. szeptember 18., hétfő

LESÚJTÓ A VÉLEMÉNY MÉSZÁROS LŐRINCRŐL, A FIDESZESEK CSAKNEM FELÉNEK IS SZEMET SZÚR A NER-ES RONGYRÁZÁS

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2023.09.18.


Kevesen hiszik el, hogy Mészáros Lőrinc a saját erejéből vált dúsgazdag vállalkozóvá. A Publicus Intézet felmérése szerint vannak politikusok a kormányban, akiket a közvélemény korruptabbnak gondol Orbán Viktornál.


A megkérdezettek mindössze 10 százaléka tartja Mészáros Lőrincet olyan sikeres üzletembernek, aki nagyrészt saját tehetségének, szorgalmának köszönheti a vagyonát – mutatta ki a Publicus Intézet felmérése, amely a Népszava megbízásából készült. További 23 százalék inkább azzal a megállapítással ért egyet, hogy Mészáros javarészt politikai hátszéllel gazdagodott meg, azonban ezzel „hasznos politikai küldetést teljesít, szükség van nemzeti nagytőkére”. A válaszolók 10 százaléka más hangsúlyokkal, de bizonyos szempontból hasonlóan vélekedik: szerintük zavaró és dühítő a jelenség, ám szükség van a nemzeti nagytőkére, Mészáros Lőrinc afféle szükséges rossz.

A legnagyobb csoportot (44 százalék) ugyanakkor azok alkotják, akiknek lesújtó a véleményük Mészáros személyéről és teljesítményéről is: ők úgy ítélik meg, hogy a „Fidesz-kormány lopásainak tehetségtelen haszonélvezője pozitív gazdasági, politikai szerep nélkül, egy stróman”. (A fennmaradó 13 százalék nem tudott, vagy nem akart válaszolni).

A Publicus Intézet az ezer fős mintán végzett – a magyarországi felnőtt népességre életkor, nem és iskolázottság szerint reprezentatív – kutatása során rákérdezett, hányan értesültek arról, hogy Mészáros Lőrincet egy 27 milliárd forintba kerülő, 62 méteres luxusjachton fotózták le, és kiderült, a jacht Mészáros egyik érdekeltségéé. A többséghez eljutott az információ: 64 százalék nem csupán hallotta a hírt, hanem azt igaznak is tartja. Akadnak (igaz, csak 7 százalék), akik hallottak ugyan róla, de nem tartják igaznak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.