2023. szeptember 18., hétfő

LELEPLEZÉS! ÍGY PRÓBÁLJA PÉNZELNI A FIDESZ-JELÖLT A KUTYAPÁRTOST AZ EGYIK KULCSKERÜLETBEN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ISTVÁN
2023.09.18.


Ötmillió forintot is hajlandó lenne fizetni a polgármesteri széket jövőre a XVIII. kerületben megcélzó fideszes Lévai István Zoltán a kutyapártos Aleva Mártának, ha utóbbi is elindulna a választáson, csökkentve a jelenlegi polgármester esélyeit – derül ki a hangfelvételekből, amelyek a Válasz Online birtokában vannak. Csakhogy a kutyapártos csupán azért találkozott kétszer is a fideszessel, hogy bizonyítható legyen ezeknek a háttérmutyi-próbálkozásoknak a léte és mikéntje. Merthogy nem ez az első eset, hogy „segíteni” próbálják őket a kormánypárt részéről. A történet persze nem „kutyaspecifikus”: a Fidesznek akár minden mérhető, külön induló kispártot érdeke lehet megkörnyékezni. Minthogy a XVIII. esetében kulcskerületről van szó, amelyen jövőre a főváros fideszes átvétele is múlhat, a tét óriási. Az alábbiakban a választás tisztaságát meggyőződésünk szerint aláásó próbálkozás leleplezése következik.

Érdekes üzenet érkezett a Válasz Online-hoz május 31-én. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) egyik tavalyi országgyűlési képviselőjelöltje kereste meg lapunkat azzal: felhívta őt egy XVIII. kerületi fideszes, Lévai István Zoltán, és megkérdezte tőle, akar-e indulni a kerületben a jövő évi önkormányzati választásokon. „Mondtam, hogy nem, mire ő: meghív kajálni, egy beszélgetést csak megér, ők ugyanis minden anyagi feltételt biztosítanak nekem a kampányomhoz. Arra gondoltam, elmegyek és megtudom, mennyi egy MKKP-s jelölt ára…” – írta Aleva Márta arról érdeklődve, érdekes lehet-e a történet a nyilvánosság számára.

Határozott igent mondtunk: ha az országot kétharmaddal kormányzó párt embere valóban úgy akar polgármester lenni, hogy fő ellenfelét gyengítendő kis ellenzéki pártot vesz rá az indulásra és még anyagilag is támogatná annak kampányát, az – noha a jelenlegi jogi szabályozás szerint nem minősül bűncselekménynek – mindenképpen a választás tisztasága ellen hat. Márpedig aligha van nagyobb közérdek egy demokráciában annál, hogy a választások tiszták legyenek. Ha efféle, megítélésünk szerint tisztességtelen trükkök bizonyíthatóvá válnak és még időben lelepleződnek, annak visszatartó hatása lehet más, ilyesmit tervezgető szereplők esetében – ami pedig tisztábbá, tisztességesebbé teheti már a jövő évi önkormányzati választást is. Ez ráadásul nem egy fideszes és egy kutyapártos ügye:

mivel tavaly bebizonyosodott, hogy az összefogás nem hoz sikert az ellenzék számára, gombamód szaporodnak a kispártok. A Fidesznek pedig ebben a választási rendszerben érdeke is, hogy minél többen legyenek. Bármilyen külön induló, 3 százalék környékén mérhető ellenzéki alakulatot érdemes „segítenie” a kormánypártnak, hiszen néhány szavazaton is múlhat egy-egy polgármesteri cím.

A XVIII. esetében ráadásul kulcskerületről van szó, amelyen nem csupán egy polgármesteri poszt, de a főváros irányítása is múlhat. Lévai István Zoltán ma is a Fidesz választókerületi elnöke Budapest 15-ös számú választókerületében (ez a főváros XVIII. kerülete). Annak ellenére is bízik benne a pártvezetés, hogy tavaly elbukta az országgyűlési választást. Ami egyáltalán nem csoda, hiszen meglepően jól szerepelt a korábban MSZP-s, ma már DK-s Szaniszló Sándor vezette kerületben: az országosan is ismert MSZP-társelnök Kunhalmi Ágnes csak nem egészen nyolcszáz szavazattal tudta megverni Lévait tavaly. A Fidesz számára tehát egyáltalán nem reménytelen terep ez, márpedig a fővárosi közgyűlési többség is múlhat azon, hogy jövő ősztől kinek lesz lehetősége helyet foglalni a Városház utcai ülésteremben itteni polgármesterként: újfent a kerületet 2019 óta vezető Szaniszlónak vagy Lévainak.

A tét tehát óriási...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.