2023. szeptember 14., csütörtök

MEGJELENTEK A NAPELEMES RENDELETEK, MÉGIS VAN BENNÜK EGY KELLEMETLEN CSAVAR

SZABAD EURÓPA
Szerző: FAZEKAS PÁLMA
2023.09.14.


Megjelent a napelemes áram éves elszámolásáról szóló rendelet a Magyar Közlönyben. Mégsem felhőtlen a kép, a forgalomarányos rendszerhasználati díjat fizetők körét ugyanis kiterjesztették.

Néhány órával azután, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt a kormányinfón bejelentette, a Magyar Közlönyben is megjelent és már hatályba is lépett a kormányrendelet a napelemes áram éves elszámolásáról.

Eszerint azok a háztartások, amelyek 2023. szeptember 7-én éjfélig jelentkeztek napelem telepítésére, a telepítéstől számított tíz évig éves szaldó szerint számolhatnak el, ha a beruházást 2026. január 1. előtt befejezik.

A Portfolio ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy két, eddig nem kommunikált könnyítést is tartalmaznak a témában a közlönyben megjelent rendeletek:

1. azok is élhetnek a tíz évig tartó éves szaldóelszámolással, akik 2026. január 1-ig menet közben bővítik a már meglévő napelemes rendszerüket (korábban az ilyen bővítések az éves szaldó elvesztésével jártak), másrészt

2. ez év vége helyett jövő év végéig a profilos elszámolásban maradhatnak az érintettek az idősoros elszámolási kötelezettség helyett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.