2023. szeptember 14., csütörtök

NEM ÜTÉST KAPOTT A TUDOMÁNYOS ÉLET, HANEM LÁBON LŐTTÜK SAJÁT MAGUNKAT

HÍRKLIKK
Szerző: LUKÁCSI KATALIN
2023.09.14.


Európában azokat az egyetemeket nem tekintik egyetemeknek, amelyek nem autonómok – összegezte az Európai Bizottság és a magyar kormány Horizont, Erasmus és Erasmus+ programokkal kapcsolatos vitáját Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke. Péter László, az Akadémiai Dolgozók Fóruma elnöke viszont úgy vélte, „a kormánynak talán nem is vezér-, hanem csak gyalogáldozat, hogy a természettudományok képviselői sem fognak hozzájutni az európai uniós forrásokhoz”. A két tudóst azért kerestük meg, mert egy kutató az évtized legnagyobb tudományos válságaként jellemezte a mostani helyzetet.


„A nyugat-európai egyetemek nem fogják mikroszkóppal nézni, hogy Magyarországon mi történik, hogy van-e három egyetem, amely nincs kizárva a pályázatokból. Magyarországra egyöntetűen úgy tekintenek, hogy az egyetemeink nem autonómok” – jelentette ki megkeresésünkre Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke. Innen nézve, tehát még annál is komolyabb a baj, amit Kemenesi Gábor virológus segélyt kiáltva, a Népszavának nyilatkozva megfogalmazott.

„A veszélyek valósak” – erősítette meg kérdésünkre Péter László, az Akadémia Dolgozók Fóruma (ADF) elnöke is. Nem csak a KEKVA (közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány, közérdekű vagyonkezelő alapítvány) típusú átalakításban érintett kutatók és egyetemek kerülnek rossz hírbe, hanem az államiak is. „Engem is megkeresett korábbi együttműködő partnerem egy kétségbeesett e-mailen az erről szóló európai uniós támogatási tájékoztató levélre hivatkozva, amely arról értesíti a potenciális résztvevőket, hogy a Horizont programból kizárták az érintett magyar felsőoktatási intézményeket” – vallotta meg Péter László...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.