2023. szeptember 22., péntek

ÜTIK IVÁNYI GÁBORT, BELEREMEG AZ EGÉSZ MAGYAR ELLÁTÓRENDSZER

NÉPSZAVA
Szerző:SZALAI ANNA
2023.09.21.


Könnyen lehet, hogy az év végén több tíz milliárd forintos hitelre lesz szüksége a Budapestnek a csőd elkerüléséhez. A főváros nem válik meg az OTP-től a főpolgármester mozgalma ellen tett feljelentés miatt.


A fővárosi önkormányzat nagyon bízik abban, hogy a kormány és az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület meg tud egyezni. A fővárosi hajléktalanellátó intézményt, illetve a civil partner szervezeteket igen nehéz helyzetbe hozná, ha több száz hajléktalan kerülne egyik napról a másikra az utcára az Orbán-kormány Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesület ellen indított támadása miatt – jelentette ki Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, miután Iványi Gábor lelkész a Népszavának azt mondta: ha kormány nem hagy fel módszeres kivéreztetésünkkel, megtörténhet, hogy az általuk ellátott hajléktalan emberek visszakerülnek az utcára, vagy meghalnak, mert ellátatlanok maradnak.

Bár csaknem kétmillióan élnek lakhatási szegénységben Magyarországon, a hajléktalanok száma ötödével csökkent az elmúlt két évben.

Becslések szerint 12-14 ezer hajléktalan lehet az országban, felük Budapesten él, ahol összesen 31 szervezet foglalkozik hajléktalanellátással.

A legnagyobb ezek közül a fővárosi önkormányzat által működtetett BMSZKI, amely a szálláshelyek közel felét – 2500 férőhelyet összesen 19 helyszínen – működteti. A Menhely által működtetett diszpécser szolgálat idén februári adatai szerint a budapesti éjjeli menedékhelyek kihasználtsága 80 százalékos volt, így összesen 350-400 szabad férőhely volt.

„Az elmúlt két évben az egyre nehezedő gazdasági helyzetben 250 férőhely szűnt meg a civil szolgáltatók által működtetett szálláshelyeken. Ezt még ki tudta mozogni a rendszer, újabb 300 férőhely megszüntetése azonban komoly kihívást jelentene” – jelentette ki Kiss Ambrus, aki a Népszava kérdésére azt válaszolta, hogy

egyelőre költségbecslés sem készült arra az esetre, ha az Oltalom bezárja az általa működtetett hajléktalanszállókat
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.