2023. október 25., szerda

A KÖVETKEZMÉNYEKKEL TELI ORSZÁG - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2023.10.25.


Jó reggelt, eső van, eső lesz, sötét októberi reggelre érkezik a 444 aktuális napindító levele. Szokás szerint négy cikkünket ajánljuk külön is:

Következményekkel teli ország

Rendkívüli felmondással elbocsátották az oktatót, aki felhívta a figyelmet, hogy egy vizsgán kivételeztek egy hallgatóval a Corvinus Egyetemen. Az egyetem aztán cinikus közleménnyel reagált a hírre: „a Corvinus egyetem minden esetben a jogszabályok maximális betartására törekszik, világos, valós, okszerű és jogszerű döntéseket hoz” – közölték.

Közben a BME-t is egyre inkább fenyegeti a veszély, hogy beleterelik az alapítványi működésbe: az egyetem oktatója, Szakadát István a modellváltás körüli vitákról, érvekről és ellenérvekről, az egyetem polgárainak félelmeiről beszélgettünk.

1956 ma

Kedden persze még a hétfői, október 23-ai megemlékezések is bőven adtak témát: videóriportunkban a fővárosi önkormányzat és a civil szervezetek, illetve a Mi Hazánk által szervezett esemény résztvevőit kérdeztük, de ott voltunk, amikor Bohár Dániel influenszer megérkezett beszédet (?!) tartani Bicskére, és kérdeztük Karácsony Gergelyt is, aki elmondta, hogy szerinte nem lesz szükség főpolgármester-jelölti előválasztásra, mert nem gondolja, hogy van olyan ellenzéki párt, mely veszélyeztetné az ellenzék budapesti győzelmét. Szerinte aki szembejön, az kiiratkozik az ellenzékből.

Különösen emlékezetesen sikerült az ünnepnap Kocsis Máté számára: a Fidesz frakcióvezetője oldalára még úgy posztolt, mintha maga is részt vett volna az állami ünnepségen, hogy aztán kiderüljön, épp Krétán járt Bayer Zsoltékkal.

Pénzek

Meglepő keddi lépés volt Matolcsyéktól, hogy 12,25%-ra csökkent a jegybanki alapkamat, az MNB alelnöke pedig utána arról beszélt, hogy a monetáris politika új szakaszába lépett, az erőteljes dezinfláció és az ország sérülékenységének csökkenése lehetővé tette, hogy csökkentsék a kamatot.

Keddi hír volt, hogy a NER alá felvásárolt Vodafone 15,4 százalékkal emeli a tarifáit, hogy újabb hatvan fiókot zár be országszerte a Mészáros-féle szuperbank, és hogy Mészáros Lőrinc hatalmas probléma a világ leggazdagabb magyarja szerint.

Hír volt még itthonról, hogy

tovább nő az MTVA költségvetése, minden fillér jó helyre megy persze,

767 forintot számláztak az átlag felett fogyasztóknak, pedig csak 128 forintért jött az orosz gáz,

a magyar kormány arra kéri a strasbourgi bíróságot, nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai Dániel kérelmét,

- Menczer Tamás szerint a német kancellár és a francia elnök is számtalanszor tárgyalt Putyinnal a háború kezdete óta, pedig nem,


- és hogy fradisták rángattak ki szerb szurkolókat egy taxiból, most felfüggesztett börtönt kaphatnak.

Valamint írtunk arról is, hogy Trump valamiért azt gondolta, Orbán Törökország vezetője.

Milák

A legjobb magyar úszónak elment a kedve az úszástól. Erre egy rossz szava sem lehet senkinek. De ebben a rendszerben, ami az élsportot a Rákosi-korszakhoz hasonlóan kezeli, van még miről beszélni.

Parkolás

Egy októberi reggelen sok újlipótvárosi arra ébredt, hogy matricát ragasztottak szabálytalanul parkoló autója szélvédőjére. A járda a gyalogosoké csoport első akciójának lesz folytatása Pesten és Budán is. A rázós helyzeteket igyekeztek elkerülni, de levélben önbíráskodással és rongálással vádolták őket.

A háború és a világ

Azonnali tűzszünetre szólított fel az ENSZ-főtitkár, az izraeli kormányban is a lemondását követelik, miközben az UNICEF is tűzszünetet követel, mert már több mint kétezer gyerek halt meg Gázában. Keddi hír volt, hogy Szíriából is lőttek Izraelre, a hadsereg megtorlást ígért, és hogy Izraelben eddig nem látott felvételeket mutattak be újságíróknak a Hamász által elkövetett terrortámadásokról.

És hír volt még a nap folyamán, hogy

- az új szlovák környezetvédelmi miniszterjelölt ugyan nem tagadja a klímaváltozást, de a természetvédelemből azért nem csinálna fétist,


Belgium átmenetileg betiltaná az Ozempicet, mert nincs elég, Ausztriában többen az utánzata miatt kerülhettek kórházba,

- egy szolgálaton kívüli pilóta menet közben próbálta leállítani egy gép hajtóműveit az Egyesült Államokban,

- és hogy túl fehér lett Dwayne Johnson viaszszobra Párizsban, frissíteni kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.