2023. október 16., hétfő

A KÖZEL-KELETI HÁBORÚ NEHÉZ HELYZETBE HOZTA A NAGYHATALMAKAT

24.HU
Szerző: SZALAI MÁTÉ
2023.10.16.


A Hamász október 7-ei támadása és az azt követő háború nemcsak a közel-keleti régióban okozott felfordulást, de a nagyhatalmakat is komoly dilemmák elé állította. A válságot ezért feltehetően intenzív gondolkodás, újraértékelés és akár stratégiai jelentőségű változások is követhetik Washingtonban, Brüsszelben, Moszkvában és Pekingben egyaránt.

A nemzetközi közösségben nem volt olyan állam, amelyik az elmúlt egy héten olyan erősen kiállt volna Izrael mellett, mint az Egyesült Államok. Joe Biden elnök erős beszédben sorakozott fel Izrael mögé, a kormány két repülőgépanyahajót is küldött a térségbe, Antony Blinken külügyminiszter pedig rögtönzött közel-keleti túrán látogatott el az Öböl menti monarchiákba, Jordániába és Egyiptomba.

Az Egyesült Államoknak három célja van:

- politikai és katonai eszközökkel elősegíteni Izrael megtépázott elrettentő kapacitását,

- kiszabadítani a Gázai övezetben rekedt amerikai állampolgárokat és túszokat,

- valamint elkerülni a háború eszkalációját.

Elsőre magától értetődőnek tűnhet, hogy Washington kiáll Izrael mellett, hiszen a két ország között évtizedek óta szoros, stratégiai együttműködés van. Ugyanakkor az elmúlt években egyre több feszültséget láthatunk a két fél között, főleg mivel az amerikai és izraeli érdekek a térségben egyre kevésbé fedték le egymást. Iránnal például több amerikai kormány is kész volt tárgyalni, miközben Izrael számára Teherán jelenti a fő fenyegetést. Washington nehezen tudott mit kezdeni az egyre magabiztosabbá váló izraeli palesztinpolitikával, a telepesek támogatásával és a kétállami megoldás szinte teljes csődjével. Ráadásul a Trump-kormány határozott Izrael-párti politikájával a két állam kapcsolata átpolitizálódott, a Demokrata Párt (főleg annak fiatal generációja) pedig egyre többet kritizálta Izraelt. Biden elnök maga is igyekezett távolságot tartani Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöktől.

Ennek ellenére a múlt hétvégi Hamász-akció megmutatta, hogy

a feszültségek ellenére Washington továbbra is ott van Izrael mellett, nem csak szavakban.

Sokan ugyanakkor a mostani eseményeket az amerikai Közel-Kelet-stratégia bukásának látják, hiszen ennek fő jellegzetessége a szőnyeg alá söprés volt. A Biden-kormány figyelmét és erőforrásait inkább Kínára, illetve 2022 eleje óta Oroszországra fordítja, nem a közel-keleti geopolitikai folyamatokra – úgy látszik azonban, hogy az Egyesült Államok nem tud teljesen hátat fordítani a térségnek. A következő időszak nagy kérdése az lesz, hogy akár a konfliktus eszkalációja, akár a lezárása után változik-e az amerikai hozzáállás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.