2023. október 15., vasárnap

„A PIS MEGVÁLTOZTATTA, MIRŐL SZÓL A POLITIKA” – NYOLC ÉV UTÁN VÁLTHATJÁK LE LENGYELORSZÁGBAN A KERESZTÉNYKONZERVATÍV KORMÁNYT

MÉRCE
Szerző: BERNÁTH LACKÓ
2023.10.15.


Ma, vasárnap országgyűlési választásokat tartanak Lengyelországban, ahol a nacionalista, kereszténykonzervatív Jog és Igazságosság párt (PiS) két ciklus óta kormányoz, és most kétesélyes küzdelemnek néz elébe. A legnagyobb ellenzéki kihívó a volt Európai Parlamenti elnök, Donald Tusk vezette Polgári Platform (PO), amely nemrégiben többszázezres, saját becsléseik szerint milliós tüntetést tudott tartani Varsóban, és lehetséges koalíciós partnereivel kormányzásra készül.

Hogyan szorultak háttérbe az igazán fontos témák a kampány során? Mi a baloldal jövője Lengyelországban? Befolyásolhatják-e az utóbbi években elégedetlenségüknek erőteljesen hangot adó nők a csata kimenetelét? Interjú Marta Tycner történész-közgazdász kutatóval.

Mérce: Először is szeretnélek általánosságban kérdezni a választások fő ütközőpontjairól. Melyek a fő törésvonalak, a fő csataterek?

Marta Tycner: Ez a kampány nem annyira a vitákról szól… Nem meglepő, ez sok helyen így van, különösen egy ilyen heves kampány esetén, ahol ilyen világos a két tábor, a Donald Tusk-féle PO és a Jarosław Kaczyński fémjelezte PiS támogatói közötti választóvonal. A két fő tábor úgy festi le ezt a választást, mint a végső győzelemért vívott csatát. Gonosznak nevezik egymást, és megmentőként mutatják be magukat. Ez a lengyel politika legmeghatározóbb törésvonala, ez már évek óta így van...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.