2023. október 31., kedd

DIKTATÚRÁRA NEM GYÓGYÍR A SZOCIÁLIS DEMAGÓGIA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.10.31.


...Tisztességes demokraták csak olyan választáson indulnak el, melyeket egyenlő tisztességes feltételek mellett bonyolítanak, nem a hatalomgyakorlók állandó, mindenkori kétharmados győzelméhez igazodó szabályok között. Aki nem ezt teszi, becsapja a választókat, cinkosa az önkényuralomnak és a szabad választások hamis látszatát igazolja. Ez nem tisztességes, és nem is vezet Orbán és rendszere leváltásához, hanem bebetonozza őt.

Ezért nem igaz, nem korrekt és nem tisztességes, amit Dobrev Klára mond. Elkendőz és összemos dolgokat. Miközben ezt írtam, Bauer Tamásra gondoltam, vajon mit szól ehhez a „jóléti” „szociáldemokrata fordulat” nevű populista demagógiához, ígérgetéshez és a DK-hoz méltatlan hazugságcunamihoz. Egy idén áprilisában álatala írt ÉS-cikkében ott a válasz a kérdésre. Méghozzá nem „gyurcsányfóbiás” válasz.

Mert mi is egyetértünk azzal, amit Gyurcsány Ferencről mond. Gyurcsányt soha senki nem védte meg annyiszor, és úgy, mint az Amerikai Népszava, a „gyurcsányozást” egyenesen a náci karaktergyilkosságokkal hoztuk kapcsolatba. Egyetértünk azzal is, amit Bauer Tamás ír: ” Ha egyszer a Fideszt nem választáson lehet „leváltani”, hanem Orbán önkényuralmi rendszerét kellene megdönteni, akkor Gyurcsány kiválása az ellenzékből, aki a rendszerrel való szembenállást a vezető politikusok közül tizenkét éve a legkövetkezetesebben képviseli, csak tovább ronthatná az esélyeket.”

Tökéletesen így van. Ezért köteleségünk szólni, hogy amit most művelnek, az hazudozás, felelőtlen ígérgetés, Magyarországot veszélyeztető simliskedés, zsákutca. Bauer Tamás az előző jóléti rendszerváltásról ezt írta:

„OLYAN KÖLTSÉGVETÉSI ÉS JÖVEDELEMPOLITIKÁT FOLYTATTAK 2002 ÉS 2006 KÖZÖTT A „JÓLÉTI RENDSZERVÁLTÁS” JELSZAVÁVAL, AMELY MEGRENDÍTETTE AZ ÁLLAMHÁZTARTÁST, ÉS ELKERÜLHETETLENNÉ TETTE A 2006-BAN KEZDŐDÖTT SÚLYOS MEGSZORÍTÁSOKAT. ALÁÁSTÁK EZZEL A BALOLDALI-LIBERÁLIS KORMÁNYZÁS HITELESSÉGÉT, LEHETETLENNÉ TETTÉK A SZÜKSÉGES REFORMOK ELFOGADTATÁSÁT, ÉS LEJÁRATTÁK A KÉT ÉVTIZEDES MAGYAR DEMOKRÁCIÁT ÉS NYUGATI ORIENTÁCIÓT. NEM MÁSBÓL, EBBŐL LETT ORBÁN VIKTOR TELJHATALMA. KITÜNTETETT SZEREPE VOLT EBBEN A KÉT MINISZTERELNÖKNEK, MEDGYESSYNEK ÉS GYURCSÁNYNAK.”

Ezt készülnek megismételni, még szerencse, hogy nincs rá esélyük. De önmagában az, hogy ezt újra előveszik, még akkor is, ha Orbánék lopnak, az embereket kizsigerelik, az államot és a munkavállalókat is kifosztják, azt nem a mostani „jóléti” ígérgetésekkel lehet orvosolni, hanem demokratikus rendszerváltással, amely ezt azonnal megszünteti. Nem olyan hazugságokkal, hogy akkor majd mindenkinek három havi megtakarítása lesz, és mindenki egyhetes nyaralásra mehet. Nem is mondjuk a többi hazug populista szájtépést.

Mert ez az, felháborító és felelőtlen. Ha nem lesz lehetőségük az ígéretek beváltására, mert a nagy handabandával sem tudnak leváltó többséget szerezni (ami lehetetlen), akkor nem tisztességes ez a szédítés. Ha véletlenül hatalomra kerülnének, akkor be kellene csapni az embereket, és nem teljesíteni a hamis ígéreteket, mert az tragédia lenne. Választhatnak a fenti lehetőségek közül. Nem lenne jobb egyenesnek, tisztességesnek lenni, nem álnokság útján növelni a Pártot és ezzel törekedni kizárólagosságra az ellenzéki oldalon?

Dobrev Klára nem mondott igazat akkor sem, amikor széles bázisról, szakszervezetek és külső emberek, szakértők bevonásáról beszélt. Mi sem áll távolabb a DK-tól, csak meg kell nézni az „árnyékkormány” összetételét. Kizárólag a párthűség és a lojalitás számít, nem is mernek senki mást bevenni, szó nincs semmiféle demokratikus működésről. Apropó, vajon hol van Bauer Tamás, és mások, akiknek vitájuk lenne a pártvezető házaspárral?

Siralmas és kiábrándító a kép, amit az ellenzékről fest ez az interjú. Ennél már csak az „ellenzéki” 24.hu újságírója kiábrándítóbb, egyszerűen tragikus, aki az interjú felét azzal tölti, hogy megkérdőjelezi a diktatúrát. A korlátoltságnak ezen a szintjén már a magyar közélet is túllépett kb. öt évvel ezelőtt. Akik akkor arról beszéltek, hogy nincs diktatúra, ma már nem léteznek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.