2023. október 31., kedd

POLYÁK GÁBOR: NYÍLT CENZÚRA A WORLD PRESS PHOTO KIÁLLÍTÁS KORHATÁROSSÁ TÉTELE

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.10.31.


A szabadság megcsúfolásának tartja a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője, hogy a kulturális miniszter megtiltotta, 18 éven aluliak látogassák a World Press Photo kiállítást. A sajtószabadságot, a művészet szabadságát, vagy épp a szólásszabadságot tekintve is minden határon túlmegy, hogy Csák János feljogosítva érezte magát beleszólni egy kiállítás tartalmába – fogalmazott Polyák Gábor. Szerinte ez a legnyíltabb cenzúra.


Egy szélsőjobboldali párt, nevezetesen a Mi Hazánk elnökhelyettese, Dúró Dóra törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását kérte Csák János minisztertől a Nemzeti Múzeumban nyílt Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás tartalma miatt. A legfőbb kifogása az volt, hogy a kiállításon „a 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az »LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot«, illetve a szerepel egy »meleg idősotthont« ábrázoló képsorozat is. Csák János kulturális és innovációs miniszter erre a családok védelméről szóló törvény érvényre jutásának biztosítását kérte számon a Nemzeti Múzeum főigazgatóján. L. Simon László pedig arra hivatkozva, hogy a fenntartó utasítását be kell tartani, szigorította a kiállítás megtekintésének szabályait, így a múzeum 18 év alattiak számára ezentúl nem értékesít jegyet. Polyák Gábortól, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetőjétől azt kérdeztük, szavazótábor építéssel egybekötött politikai hecckampány, vagy kormányzati cenzúra az, ami a World Press fotókiállítás körül folyik?

Polyák Gábor elmondta, ritkán szokta használni a cenzúra szót, mert azt nagyon erősnek tartja, de ez cenzúra. Elképesztőnek tartja azt is, hogy Csák János minden további nélkül feljogosítva érezte magát arra, hogy beleszóljon egy kiállítás tartalmába. „Ez minden határon túlmegy, ami a sajtószabadságot, a művészet szabadságát, vagy épp a szólásszabadságot tekintve elvárható, még egy olyan illiberális országban is, mint a miénk” –. mondta Polyák Gábor, aki szerint ez egy új szint. Hozzátette, a gyermekvédelemhez ennek éppen annyi köze van, mint az egész úgynevezett gyermekvédelmi törvénycsomagnak. Ilyen értelemben az kizárólag a társadalmi indulatok szítására jó, és egy pillanatig sem gondolt senki a gyerekekre. „A Fidesz döntéshozói közül is csak kevesen vannak annyira bolondok, akik úgy gondolják, hogy itt gyerekeket akarnak átműteni. Ez a törvény az első pillanattól kezdve színtiszta politikai hadjárat volt egy ellenségkép felépítésére az LMBTQ közösség tagjaival szemben. Már önmagában az egész törvény a civilizációnk határát lépi át.”.

A sajtófotó kiállításon rengeteg borzalmas eseményről, kétségbeejtő folyamatról lehet képeket látni – emlékeztetett a médiaszakember. Aki azt is a legnyíltabb cenzúrának nevezte, hogy kifejezetten gyerekvédelmi okokra hivatkozva megtiltják annak a békés, szívmelengető képsorozatnak a megtekintését, amely egy nyugdíjas otthont mutat meg, ahol melegek élnek. „Ezután már csak az jön, hogy az ellen a fotós ellen, aki ilyet mer készíteni, valamiféle szankciót fognak alkalmazni.” Polyák Gábor szerint nem vagyunk messze ettől.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.