2023. október 13., péntek

EDDIG AZT MONDTÁK, GYŰRD ÖSSZE A PET-PALACKOT, MOST AZT MONDJÁK, NEHOGY ÖSSZEGYŰRD

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2023.10.12.


Januártól elindul a PET-palackok, alumínium dobozok és italos üvegek betétdíjas rendszere Magyarországon, és ezzel elindul a betétdíjak, vagyis évi összesen 165 milliárd forint körkörös vándorlása is. A visszaváltási szisztéma ugyanis így fog kinézni:

- Amikor legyártanak egy egyszer használatos, visszaváltható PET-palackos, alumínium dobozos vagy üveges terméket, akkor a gyártó 50 forintot fizet a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-nek (Mohu).

- Ezek után a gyártó 50 forinttal drágábban adja el a terméket a nagykereskedőnek, így visszakapja a pénzét.

- A nagykereskedő 50 forinttal drágábban adja el a terméket a boltnak, így ő is azonnal visszakapja a pénzét.

- A bolt 50 forintos betétdíjat tesz az árhoz, azaz szintén ennyivel drágábban adja el a terméket, így ő is visszakapja a pénzét.

- Ha a vevő visszaviszi az üres palackot/dobozt a boltba, és visszaváltja azt, akkor lényegében nem a bolttól, hanem a Mohutól kapja vissza azt az 50 forintot, amit az első pontban a gyártó adott a Mohunak.

- Készpénzt a visszaváltó automata nem ad ki, csak levásárolható kupont, vagy ha a vásárló regisztrál a Mohu alkalmazásában, akkor a bankszámlájára utalják a pénzt.

Mivel az érintett termékek köre Magyarországon évente körülbelül 3,3 milliárd palackot/dobozt jelent, a fenti körforgásban 165 milliárd forint fog részt venni...

Ha azonban a vásárló nem viszi vissza a palackot, akkor nem jut hozzá az 50 forinthoz, ami így a Mohunál marad, amelyet az visszaforgat a rendszerbe. A cég azt mondja, hogy az indulás után 2-3 éven belül legalább 90 százalékos visszaváltási arányra számít, de ez azt is jelenti, hogy ha a betétdíjas palackoknak például a 10 százalékát a vevők nem viszik vissza, és azok mégis a szemétben végzik, akkor évente 16,5 milliárd forint marad a cégnél. Ezt a jogszabályok szerint a rendszerbe vissza kell forgatnia.

Pethő Zsolt vezérigazgató egy sajtóbeszélgetésen azt mondta, akkor lenne elégedett, ha a visszaváltási arány legalább 95 százalékos lenne, amire egyébként a nemzetközi példák alapján lehet esély.

Szlovákiában a magyarhoz hasonló rendszer bevezetése után egy éven belül a várakozásokat felülmúlva 70 százalékos lett a visszaváltási arány, ami nagyon jó eredmény.

Mindenesetre az indulást eléggé megnehezítheti, hogy az elmúlt években mindenhol azt szajkózta mindenki, hogy a PET-palackokat és az alumínium dobozokat lehetőleg mindenki tapossa laposra, gyűrje össze, és úgy tegye a szelektív szemetesbe, hiszen ha ezt nem teszi meg, akkor a szemétszállítók sok üres levegőt fognak fuvarozni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.