2023. október 13., péntek

TILTÁS HELYETT A MOBILTELEFONOK KÁROS HATÁSAIT KELLENE A DIÁKOKNAK ELMAGYARÁZNI

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.10.13.


Az UNESCO és az ENSZ már korábban javasolta, hogy az okostelefonokat világszerte tiltsák ki az osztálytermekből, mert csökkentik az oktatási teljesítményt, és még az online zaklatástól is védenék a gyerekeket. Mára körülbelül minden negyedik ország meg is tette, legutóbb Anglia, ahol még a szünetekben is betiltották a mobilozást. A Hírklikknek nyilatkozó szakemberek szerint erről a témáról még tovább kell tárgyalni. A diákok képviselője viszont úgy látja, nem a tiltás a jó módszer, inkább a káros hatásokat kellene elmagyarázni a diákoknak.


Miklós György a Szülői Hang csoport tagjaként, de leginkább szülőként mondta el a tapasztalatait. Utalt rá, hogy Magyarországon nincs központi szabályozás az okostelefonok iskolai használatáról. Van olyan iskola, ahol nem engedik, másutt bátorítják, az iskolák hatásköre a használat szabályozása. Arról a Szülői Hang csoportnak nincsenek adatai, hogyan oszlik meg a szülők véleménye a témáról, de az egészen biztos, hogy szélsőséges álláspontok is lehetnek. Van, aki a teljes betiltásra voksol, van, aki a szabad használatra. Ő szülőként azt a kérdést tenné fel elsőnek, hogy hány éves gyerekről beszélünk, mert az aggodalmak elsősorban a kisebb gyerekekre vonatkoznak. A határt azonban nehéz meghúzni. Személyes tapasztalata az, hogy a kisgyerekeknek úgy 10 éves korukig az okostelefon egy „drog”, nagyon káros hatása lehet, mivel igen erős függőséget tud kialakítani. Túl azon, hogy elvonja a gyerekek figyelmét más játékoktól, érzelmileg is rosszul hat rájuk, ingerültek lesznek, és a társas kapcsolataikra is rosszul hat. Arról nem beszélve, hogyha olyan dolgot talál a telefonon a gyerek, aminek a tartalma egyáltalán nem neki való. Ha viszont az iskola külön bátorítja a telefonhasználatot, gyakorlatilag rászoktatja a gyerekeket a „kütyühasználatra”, és akkor pláne nehéz azt korlátozni.

A felső tagozatban már lehet egy picit jobban használni, bár ezt Miklós György szülőként ott sem bátorítaná. A középiskolások azonban már elég nagyok ahhoz, hogy megtanulják a felelős használatát. Egyébként hol máshol tanulhatnák meg, ha nem az iskolában? Sőt, ott már tanulási célra is lehet használni, hiszen egy középiskolás elég érett ahhoz, hogy tudja, hogyan kell utánanézni valaminek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.