2023. október 16., hétfő

EGY ÖVEZET, EGY ÚT CSÚCSTALÁLKOZÓ – ÁRGUS SZEMEKKEL FIGYEL A NYUGAT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.10.16.


Orbán Viktor lesz az egyetlen EU-ból érkező kormányfő a több mint száz ország részvételével tartott Egy övezet, egy út nevű kínai globális infrastrukturális befektetési program elindulásának 10 éves évfordulójára szervezett konferencián. A világ elsősorban Putyin és Hszi Csin-ping találkozójára figyel. Věra Jourová szerint nincs politikai alku Magyarországgal, pár héten belül értékelhetik, hogy sikerült-e teljesítenünk a feltételeket. Szijjártó Ománban LNG-importról tárgyalt. Fordulat jön Lengyelországban a választások után? Nemzetközi lapszemle.

Orbán Viktor landolt Pekingben – tette közzé Kína központi hírügynöksége, a Xinhua angol nyelvű kiadványában vasárnap. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke korábbi nyilatkozataiból tudjuk, hogy találkozik Li Csiang miniszterelnökkel majd Hszi Csin-ping államfővel is, amikoris kezdetét veszi az "Egy övezet, egy út" konferencia.

A globális infrastrukturális befektetési kezdeményes 10 éves évfordulója alkalmából szervezték a kínaiak a csúcsot, az Egy övezet , egy útról a Politico megjegyzi, a programmal Kína igyekszik növelni befolyását a világ számos pontján. A konferencián ahol Vlagyimir Putyin elnök is tiszteletét teszi, feltehetően beszédet is mond, akinek március óta, amióta háborús bűnösként nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene a Nemzetközi Büntető Bíróság (ICC) ez a második külföldi útja az orosz elnöknek. A múlt héten Kirgizisztánban járt – emlékeztetett a lap. Feltehetően Kínában sem esik bántódása, a kínaiak nem adják ki. Természetesen ő is tart hivatalos megbeszélést a kínai elnökkel. Mintegy 100 országból érkeznek delegációk a csúcstalálkozóra, s úgy tudni, Orbán lesz az egyedüli kormányfő, aki az EU-ból érkezik. Árgus szemekkel figyeli Washington és Brüsszel is az eseményeket, legfőképp Putyin és Hszi találkozóját, hisz mint ismeretes, a kínai elnök nem ítélte el az oroszok ukrajnai invázióját, noha diplomatikusan úgy fogalmazott, hogy a területi egység elvét elviekben elismeri. Az oroszok a háború óta megcsappant piaci partnereit most részben Kína pótolja, ahová minden eddiginél nagyobb volumenű energiaszállítást bonyolít le a két ország.

Egyébként épp szombaton fejezte be három napos kínai útját Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője, ahol alapvetően az év végére tervezett EU-Kínai csúcsot készítette elő, de magától értetődően igyekezett nyomást gyakorolni a kínai tárgyalópartnerekre, hogy az oroszokat rá kell bírni a háború azonnali befejezésére. Nagyon komoly aggályairól is beszélt Borrell, amennyiben Kína bármilyen katonai támogatást nyújtana Oroszoroszágnak.

A magyar kormánynak még bizonyítania kell az igazságszoltatás reformjának működőképességét, és biztosítani az alapértékek melletti kiállását, s mindezek hiányában az uniós pénzek egyelőre szóba sem jöhetnek – erről nyilatkozott Věra Jourová a Szabad Európa Rádió prágai központjának.  Az Európai Bizottság politikai értékek és az átláthatóság koordinációjáért felelős alelnöke egyébként cseh származású, abban a Trebic városkában született, amelyet rommá zúztak 1468-ban a Podjebrád György és Hunyadi Mátyás között zajló háború során, s így jópár évig teljesen életképtelen volt a térség. Jourová ugyanakkor a tv-s interjúban elismerte, hogy a kormány reformokon dolgozik, csak hát ennek kézzel fogható eredményei egyelőre nem látszanak. Szükség lenne a tanszabadság, az akadémiai szabadság, az LMBTQ-jogok és a menedékkérők jogainak helyreállítására is ahhoz, hogy azt a mintegy 22 milliárd eurót, amit a 2021-27-es költségvetési ciklusban hazánknak előirányzott az EU, felszabadítsák. „Biztosak szeretnénk lenni abban, hogy csak akkor érkeznek meg a pénzek, amikor a magyar kormány képes lesz büntetni a csalásokat és a korrupciót”. Ugyanakkor jelezte azt is, pár hét múlva akár várható is, hogy erről döntést hoznak. Jourová tagadta, hogy szóba került volna egy olyan alku, amiben megkapná a kormány a forrásokat, ha beleegyezik Ukrajna újabb pénzügyi támogatásába. A cikk végül összegzi: Magyarország minden uniós tagállamnál szorosabb kapcsolatot ápol Oroszországgal és blokkolná a decemberben várható tárgyalásokat Kijev uniós tagságának lehetséges forgatókönyvéről.

A múlt héten Omanban járt Szijjártó Péter, tárgylásairól a hétvégén jelent meg az ottani helyi lapban, a Muscat Dailyben összefoglaló arról, hogy LNG, azaz a cseppfolyós gáz 2026-ig megvalósuló importjáról és közvetlen légijáratokról is szó esett. Sőt arról is, hogy nagykövetséget nyit Omanban a magyar kormány a közeljövőben, amit egy királyi rendelet már jóvá is hagyott.

A lengyel választások eredményéből most kiolvasható szcenárió szerint Donald Tusk kormányt alakíthat, s a nemzetközi hírek – így többek között a Die Tageszeitung - máris örvendeznek, hogy az unió jövője szempontjából meghatározó fordulat következhet be, hiszen a Magyarországgal párban álló volt lengyel kormány is olyan renitensnek számított, amelyik nem vette tekintetbe az EU alapértékeit.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.