2023. október 16., hétfő

GYARMATI ISTVÁN: FELÉLÉNKÜLHETNEK A TERRORISTA CSELEKMÉNYEK EURÓPÁBAN

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2023.10.16.


Nincs olyan arab állam, amelyik háborúba akarna bocsátkozni Izraellel, hiszen egyik sem akar öngyilkosságot elkövetni. Így reagált a Hírklikknek Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő arra a feltételezésre, hogy a térségben újabb államközi háború törhetne ki, miután a Hamasz nevű terrorszervezet megtámadta Izraelt. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az izraeli válasz után Európa-szerte felélénkülhet a terrorista tevékenység, így Magyarországon is.


A magyar miniszterelnök péntek reggeli, interjúnak álcázott szózatában egyebek között arról is beszélt, hogy lehetőség szerint keretek közé kell szorítani az egy hete kirobbant konfliktust. Orbán Viktor elítélte és elfogadhatatlannak minősítette a terrorizmust és kiemelte, akit ilyen támadás ért, annak joga van ahhoz, hogy megakadályozza annak megismétlődését. Ugyanakkor azt is kifejtette, az egész világot fenyegetné, ha Izrael háborúba keveredne bármelyik arab állammal. De vajon fenyeget-e ez a veszély – kérdeztük Gyarmati István biztonságpolitikai szakértőt.

Vannak, akik azt állítják, hogy a Hamasz támadása előtt csődöt mondott az izraeli hírszerzés, de egyetlen arab állam sem akar sem egyedül, sem pedig együtt szembeszállni Izraellel. Talán egy állam gondolkodhat ezen, Libanon, de az sem úgy, mint állam, hanem mint a Hezbollah kiindulási területe jöhet számításba. Ugyanis a Hezbollah Libanonból támadna – válaszolt a szakember, aki azonban nem látja egy ilyen támadás lehetőségét. Már csak azért sem, mert Izraelnek sokkal könnyebb lenne egy állammal háborúznia, mint egy terrorista szervezettel. Esetleg még Szíria is beleszólhatna a konfliktusba, de ők sem akarnak öngyilkosok lenni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.