2023. október 5., csütörtök

LATTMANN TAMÁS: EGYSZERŰEN KI LEHET LÉPNI AZ UNIÓBÓL, DE ÉSZSZERŰTLEN LENNE – 1. RÉSZ

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.10.05.


Ha valaki ki akar lépni akár az Európai Néppártból, akár az Európai Unióból, azt meg lehet tenni anélkül is, hogy hosszasan kéne tervezgetni. Ezt válaszolta Lattmann Tamás alkotmányjogász arra a kérdésre, lehetett-e a Néppárt elhagyása az uniós kilépés főpróbája. Amit napjainkban látunk, szerinte az sokkal inkább egy politikai értelemben vett sodródás, aminek a vége lehet a teljes kitaszítottság, meg a teljes befolyásvesztés.


Magyarország egyre inkább az EU peremére sodródik, miközben a magyar vezetés láthatóan szembenáll Brüsszellel. Mindez kísértetiesen hasonlít ahhoz, ami végül oda vezetett, hogy a Fidesz kilépett az Európai Néppártból. Lehet, hogy az volt az unióból való távozás „főpróbája”?

Én nem látom azt, hogy ilyen összefüggés lenne a két dolog között. Ha valaki ki akar lépni az unióból, azt úgy is meg tudná tenni, ha egyébként a Néppártban benne maradt volna. Ha valaki az Európai Unióban akarja újra pozicionálni magát, akkor ahhoz teljesen logikus lépés, hogy az Európai Néppártból adott esetben akár ki is lép. Azt azért tudjuk, hogy Orbán Viktor nem kilépett a Néppártból, hanem – finoman fogalmazva – segítettek neki benne. Az, hogy Magyarország a politikai perifériára szorul, sajnálatosan jól látható folyamat. Hogy utána ez azzal jár, hogy az adott politikai aktor folyamatosan befolyást veszít, nem tudja érvényesíteni az akaratát, a szándékait, ennek adott esetben lehet a vége ez a fajta teljes kiszorulás egy rendszerből. Ez egy lehetséges történet, láttunk már ilyet máskor is. Ám nem hiszem, hogy mindez szándékosan történne, és valami „mesterterv” lenne mögötte. Ez nem ilyen bonyolult. Ha valaki ki akar lépni akár az Európai Néppártból, akár az Európai Unióból, azt meg lehet tenni anélkül is, hogy hosszasan kéne tervezgetni. Látom az azonosságokat, de nem hiszem, hogy ezek az azonosságok vagy hasonlóságok Orbán „zsenijéből” pattannának elő, vagy emögött valami terv lenne. Amit látunk, az sokkal inkább egy politikai értelemben vett sodródás, aminek a vége lehet a teljes kitaszítottság, meg a teljes befolyásvesztés. Az a nagy kérdés, hogy vajon mennyire racionális akár az orbáni gondolkodás, akár a magyar külpolitika. Az tökéletesen irracionális és értelmetlen döntés lenne, ha Magyarország kilépne az unióból...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.