2023. október 19., csütörtök

LENGYELORSZÁG: VERESÉGGEL FELÉRŐ GYŐZELEM ÉS GYŐZELEMMEL FELÉRŐ VERESÉG

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.10.19.


Az adjon Isten Tusk részéről meglesz, de azt nem lehet megjósolni, hogy milyen lesz Orbán részéről a fogadj Isten – fogalmazott Gordon István azzal kapcsolatban, mire számít a magyar-lengyel kapcsolatokban a vasárnapi választás után. Tusk van annyira reálpolitikus, van annyi nemzetközi tapasztalata, s olyan politikusi vénája, hogy nem fog ellenségesen fellépni Orbánnal szemben, bár a magánkapcsolatban persze szívélyes sem lesz, de hát ők ketten nem kedvelik egymást – mondta a Lengyelország-szakértő. Azt biztosra veszi, hogy az Európai Unión belül megszűnik a két ország egymásra támaszkodása, a visegrádi négyek együttműködése sem biztos, hogy helyreáll. A lengyelek pedig, ha minden jól megy, szép karácsonyi ajándékot kapnak, Tusk ugyanis addigra megalakíthatja kormányát és az EU szabad utat adhat a visszatartott uniós támogatások folyósításának.


A vasárnapi lengyel választások végeredménye szerint a 460 tagú szejmben – azaz a parlament alsóházában – többségbe került, a 100 tagú szenátusban – azaz a felsőházban – ennél nagyobb arányban, csaknem kétharmados többségre tett szert az ellenzék, amelynek jó esélye van ezután arra, hogy Donald Tusk irányításával többpárti koalícióra lépve, átvegye a kormányzást a hosszú évek óta az országot irányító Jarosław Kaczyński által fémjelzett, a pártja, a PiS által vezetett – „illiberális” – kormánytól. A választás nem csak emiatt bizonyult fájdalmasnak az eddig hatalmon lévők számára: nem váltotta be a hozzá fűzött reményüket az általuk kezdeményezett négy (ál)kérdésből álló népszavazás sem, az ugyanis érvénytelen lett.

Érdekes módon a választások kapcsán szinte kizárólag csak a szejmről, az ott született eredményekről esett szó a hazai, de még a nemzetközi médiában is. Pedig a szenátusban átütőbb ellenzéki győzelem született – ahogy a Portfolio a Wyborcza összesítése alapján írta: ott teljes vereséget szenvedett a PiS, amely mindössze 34 helyet nyert meg, miközben az ellenzéki pártok összesen 65-öt. A Szejmben ugyanakkor a PiS és lehetséges koalíciós partnere közösen összesen 212 képviselői helyhez jutott, miközben az ellenzék három pártja 248 mandátumot nyert el. Ezt hogyan kell és érdemes értékelni? Egyáltalán, mi a szerepe a szenátusnak? – kérdeztük Gordon Istvánt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.