2023. október 13., péntek

NAGYÍTÓVAL IS ALIG TALÁLNI FÉRFI ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANÁRT MAGYARORSZÁGON

24.HU
Szerző: D. KOVÁCS ILDIKÓ
2023.10.13.


2021-ben 5,2 millió olyan pedagógus volt Európában, aki általános iskolában vagy középiskolában tanított – derül ki az Eurostat által közzétett adatokból. Túlnyomó többségben voltak köztük a nők (73 százalék), emellett pedig 39 százalékra tehető a legalább 50 éves pedagógusok aránya.

Az általános iskolás gyerekeket oktatók csoportjában Litvániában mozdul el leginkább a korfa az idősebbek felé, 55 százalék az 50 év feletti korosztály aránya, de szorosan követi Olaszország (54 százalék) és nem sokkal lemaradva Bulgária (51 százalék), Észtország és Lettország (49 százalék), illetve Magyarország (47 százalék).

A középiskolák alsó és felső tagozatánál is hasonló a sorrend, mindössze az arányokban van némi változás. A legfiatalabb általános iskolai tanári karok Máltán, Luxemburgban és Cipruson vannak, de Málta a középszintű oktatásban is jól teljesít.

A régiót tekintve Bulgária és Magyarország után a harmadik helyen Csehország és Lengyelország következik az általános iskolai tanárok esetében. A legfiatalabb, 25 év alatti korosztályból arányaiban Horvátországban vannak a legtöbben (9 százalék), de jelentős (28 százalék) a 40 év alattiak aránya is ott. Az alsóbb tagozatos középiskolások tanárai között Magyarországon a legalacsonyabb a legfiatalabbak aránya (4 százalék) és a legmagasabb a legidősebbeké...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.