2023. október 13., péntek

SZENT SZTÁLIN ÉS RETTEGETT IVÁN A MARSON: FÉLIG SCI-FI, FÉLIG A MAI OROSZ VALÓSÁG

QUBIT
Szerző: DUPCSIK CSABA
2023.10.12.


A hivatalos moszkvai történelemfelfogás központi eleme az orosz korszakok és rendszerek közötti folytonosság. Ez első pillantásra meglepő lehet annak a generációnak, amely emlékszik még orosz megszállás korára. Az 1917-ben hatalomra jutott kommunisták ugyanis radikális szakítást hirdettek nemcsak a korábbi, cári rezsimekkel, hanem az emberiség egész addigi történelmével is (1989-ig nálunk is azt tanították, hogy 1917-ben elkezdődött a „legújabb kor”). A kommunista vezetők, Lenin, majd Sztálin, a birodalom több millió alattvalójával együtt legyilkoltatták a cári családot, és kezdetben kísérletet tettek az egyházak kiirtására is.

Majd jött az újabb fordulat: 1990–1991 után Oroszországban többpártrendszer és kapitalizmus jött létre, a jelenlegi vezető, Vlagyimir Putyin pedig – aki 39 éves koráig a kommunista rendszer államvédelmi tisztje volt – gyakran mutatkozik annak az ortodox egyháznak a szertartásain, amely szentté avatta a cári családot.

És ha ma rákeresünk a „Szent Sztálin” kifejezésre (a „Saint Stalin” angol változatra több a találat), sorozatban bukkannak fel a kommunista vezetőt és az ortodox egyházat együtt ábrázoló képek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.