2023. október 13., péntek

SZELE TAMÁS: A NAGYLELKŰ PETROVSZKIJ TÁBORNOK MESÉJE

FACEBOOK / HUPPA.HU
Szerző: SZELE TAMÁS
2023.10.13.


Tudják, mi történik a bukott orosz tábornokokkal? Régebben a gulágra kerültek, még régebben főbe lőtték magukat, manapság megjutalmazzák őket és fényűzően, dúsgazdagon élnek. Nem kicsit fordított ez a mai orosz világ a bolygó összes többi országához képest, de ezt mindig is tudtuk. Egy apróságról megfeledkeztem: nem az összes bukott generálissal bánnak így, hanem csak az FSZB-sekkel.
A The Insider bravúros nyomozással térképezte fel Petrovszkij FSZB-tábornok mesés vagyonát, ami ha nem is vetélkedhet Prigozsinéval, de mindenképpen sokszorosa annak, amennyit egy tiszt kereshet. Még az ő pozíciójában is. Vlagyimir Petrovszkij tábornok, az FSZB Operatív Információs Főosztálya kilencedik („ukrán”) igazgatóságának vezetője volt a felelős az ukrán politikusok beszervezéséért Oroszország 2022. februári teljes körű invázióját megelőzően. Az FSZB ügynökeinek a támadás első napjaiban kulcsszerepet kellett volna játszaniuk Ukrajna politikai berendezkedésének megosztásában – a politikai elit egy részének a Kremlt kellett volna támogatnia, és az ország új hatalmi struktúrájává válnia. A terv nem sikerült, az úgynevezett „ötödik hadoszlop” nem jött létre. Ez nem befolyásolta Petrovszkij karrierjét – továbbra is magánrepülőgépeken repül, és luxuslakásokat vásárol, amelyeket harmadik fél számára jegyeztet be. A tábornok fő támogatója a szökésben lévő ukrán oligarcha, Szerhij Kurcsenko, aki az FSZB-vel való kapcsolatai révén kizárólagos hozzáférést kapott a megszállt területeken lévő ukrán vagyonhoz.
🟥Egy kém magánrepülőgéppel
A szentpétervári Juszupov-palota idén júliusban pazar esküvőnek adott otthont – a szökevény ukrán oligarcha, Szerhij Kurcsenko nősült meg. Kurcsenko 2014-ben, a donbásszi háború kitörése után a Kreml oldalára állt, Oroszországban telepedett le, és a biztonsági szolgálatok támogatásával kezdett üzletelni a megszállt ukrán területeken. Kurcsenko esküvőjének díszvendégei között számos orosz híresség szerepelt, például Kszenyija Szobcsak társasági hölgy, blogger és volt elnökjelölt, valamint Irina Allegrova énekesnő is ott volt.
Az esemény egyik meghívottja azonban kevéssé volt ismert a nagyközönség számára. A szóban forgó férfi, Vlagyimir Petrovszkij az FSZB V. Szolgálat operatív információs osztályának első helyettes vezetőjeként szolgál, amely az Ukrajnáért felelős kilencedik igazgatóságot felügyeli.
❓Mit keresett egy magas rangú FSZB-tiszt egy szökésben lévő oligarcha esküvőjén?
A Kilencedik Igazgatóság volt felelős a helyi politikusok toborzásáért Ukrajnában, hogy „ötödik hadoszlopot” alkossanak, amelynek a Kreml mellé kellett volna állnia, amikor a teljes körű invázió megkezdődött. A toborzás sikeresnek tűnt, de Oroszország inváziója után kiderült, hogy az FSZB ügynökhálózatának erejét – finoman szólva – nagymértékben túlbecsülték.
Az ukrán elitben nem történt szakadás, Volodimir Zelenszkij elnök népszerűségi mutatója rekordszintre emelkedett, az oroszbarát Ellenzéki Platform politikusai pedig vagy elmenekültek az országból, vagy meghátráltak korábbi politikai álláspontjuktól. Petrovszkij karrierje azonban nem csak, hogy megmaradt, de lehetővé tette számára, hogy a milliárdosok életmódját folytassa, amit hivatalos FSZB-s fizetéséből nem engedhetett volna meg magának.
Mint az Insider megtudta, a repülőgép Szerhij Kurcsenko tulajdona. Az egykori ukrán – ma már orosz – üzletember biztosította a gépet Petrovszkij családjának, hogy kényelmesen hazatérhessenek nyári vakációjukról Szocsiból. Kurcsenko az FSZB aktív támogatásával üzleteket vezethetett Ukrajna megszállt területein, többek között a Krímben (ahol különböző árukkal, például olajtermékekkel kereskedett) és a Donbásszban (ahol a szénkivitelt segítette elő). Miközben az orosz vállalkozások szankcióktól tartottak, az Ukrajnában már körözési listán szereplő Kurcsenko készségesen együttműködött az FSZB-vel.
Petrovszkij az FSZB ukrán ügyekért felelős ügyintézőjeként régóta kapcsolatban állt Kurcsenkóval, és úgy tűnik, hogy ezek a kapcsolatok még szorosabbá váltak, miután utóbbi Oroszországba költözött. Petrovszkij megmagyarázhatatlan vagyonát ingatlanokba fektette, és a megvásárolt ingatlanokat gyakran hamis nevek alatt jegyeztette be. Kezdetben a rokonai nevét használta, de amikor az ingatlanok száma nagyobb lett, mint a hozzátartozói létszáma, a megszállt területek ukrán ügynökeinek segítségét vette igénybe.
🟥Egy lakás minden rokonnak
Petrovszkijnak két fia van: az idősebbik, Dmitrij az orosz külügyminisztériumban dolgozik (a kambodzsai orosz nagykövetségen volt attasé), a fiatalabbik, Valerij pedig az FSZB határőrizeti szolgálatánál dolgozik a domogyedovói repülőtéren
A Yandex.Eda felhasználóinak kiszivárgott adataiból kiderült, hogy Dmitrij Petrovszkij két címre rendel házhoz szállítást: a moszkvai Szmolenszkaja-Szennaja tér 30c2. szám alatti irodájába (a Külügyminisztérium épületébe) és a saját otthonába, a 4k2. számú Kocsnovszkij Proezdre (az Aerobus luxus-lakótelepére). Az ottani lakás 148 négyzetméteres, és mintegy 50 millió rubelre (kb. 517 000 dollár) értékelik. Bár Petrovszkij hivatalosan az Akademika Koroleva utcai kis lakás tulajdonosaként van bejegyezve, a 75,2 négyzetméteres lakóterület közel sem elég egy magas rangú FSZB-tiszt fiának.
A kisebbik fiú, Valerij Petrovszkij feleségével, Eleonora Kaljuzsnyajával együtt egy 93 négyzetméteres lakásban él a Micsurinszkij lakókomplexumban. Az Insider azonban kiderítette, hogy a lakás bizonyos Vlagyimir Viktorovics Grinyuk nevére van bejegyezve.
Az 55 éves Grinyuk orosz állampolgár, aki az ukrajnai Donyecki területen található Szeldove településen született. Grinyuk 2023 februárjában részesedést szerzett a TD NTI korlátolt felelősségű társaságban (LLC), amely a megszállt Donbászban folytat üzleti tevékenységet. A vállalat a Volnovakha körzet Trudove falujától két kilométerre nyugatra fekvő Belaja Balka lelőhelyről bányássza, dolgozza fel és szállítja a kaolint. A The Insider forrásai szerint a megszállt területeken a bányászatot és a kapcsolódó üzleti tevékenységeket az FSZB felügyeli.
Olga Kaljuzsnaja, a tábornok kisebbik fiának anyósa egy 286 négyzetméteres ház tulajdonosa Krasznodarban. A városban található Petrovszkij tábornok három másik lakása is, amelyek édesanyja, az 1935-ben született Valentyina Nyikolajevna Petrovszkaja nevére vannak bejegyezve.
Ennek ellenére ezek közül két, összesen 104 négyzetméteres, a Ticsaja utca 9. szám alatt található lakás 2021-ben gazdát cserélt. Mi több, a tábornok édesanyja még mindig birtokolja a Montazsnyikov utcai, régóta meglévő lakását és egy bő 59 hektáros földterületet a Lvovszkoje lakótelepen.
A tábornok anyósa emellett három telket birtokol Krasznodarban és két házat a Tuapsze kerület Tenginka falujában. Érdekesség: mindkét ház mérete 159 négyzetméter, a szám egybeesik az orosz büntető törvénykönyv 159. cikkelyével mely a csalásra vonatkozik. Nyugdíjba vonulása előtt anyósa, Larisa Scserbinyina a 96554-es katonai bázison dolgozott.
Szergej Petrovszkij, az FSZB-tiszt sógora szintén a Krasznodari Régióban él. Egy Odesszkaja utcai lakásba van bejelentve. A fiát, Vagyim Petrovszkijt – az FSZB tábornok unokaöccsét – pedig tavaly Gelendzsik város rendőrfőnökévé nevezték ki.
A Petrovszkij család a Krímet sem hagyta figyelmen kívül. Itt szereztek egy lakást a jaltai Nikitszkij-palota lakóparkjában - a rezidenciájuktól mindössze 15 perces séta vezet a tengerpartra. A komplexumban szaunával és medencével felszerelt spa központ, fitneszterem és saját étterem is található. A Nikitsky Palace egy hegyoldalon magasodik, és a főhomlokzat minden ablakából lélegzetelállító kilátás nyílik a tengerre.
Petrovszkijék ezt az apartmant Denisz Mozgovoj és Denisz Kurenec – mindketten ukrán állampolgárok az oroszok által megszállt területekről – nevére jegyeztették be. Az ingatlan értéke körülbelül 15 millió rubel (kb. 155 000 dollár).
A Moszkva melletti vidéki nyaralójuk, amely a Novaja Moszkva melletti Lesznoj Pejszazs–2 (Erdei táj-2) birtokon található, hivatalosan a család barátnőjének, Alla Valetovának a nevére van bejegyezve. A nő a volt szovjet Tádzsikisztánból származik – ugyanott született és szolgált a hadseregben, ahol a tábornok. Valetova azonban nem használja a nyaralóhelyet – fotók és videók bizonyítják, hogy a Petrovszkij család minden tagja rendszeresen látogatja az ingatlant, és a tábornok feleségének nevére kiállított vagyonkezelési meghatalmazás megerősíti a de facto tulajdonjogukat. A birtok értéke elérheti a 100 millió rubelt (1,03 millió dollár).
A tábornok a saját nevére bejegyeztetett egy szerényebb dácsát a moszkvai Dmitrovszkoje autópálya mellett fekvő Fedotovo faluban. Petrovszkijéknak van egy 125 négyzetméteres lakása is a moszkvai Azovszkij–2 lakóparkban, ami további 30 millióval (309 ezer dollárral) növeli ingatlanportfóliójukat.
Összességében Petrovszkijék ingatlanvagyonát mintegy 400 millió rubelre (4,125 millió dollár) becsülik. Az ingatlanok azonban nem az egyetlen kényeztetésük, mivel a család a csúcskategóriás autókat részesíti előnyben. Maga a tábornok egy Range Rovert vezet, és meghatalmazást használ a tulajdonlás törvényessége érdekében – elvégre már van egy Toyota Land Cruiser 200-asa. A tábornok felesége, Ljudmila Petrovszkaja néhány éve vásárolt egy 4,3 millió rubel (44 500 dollár) értékű Volvo XC90-est, míg fia, Dmitrij egy Audi Q7-es tulajdonosa.
🔸🔸🔸
Petrovszkij tábornok nem az egyetlen ingatlanmágnás az FSZB soraiban. Az Insider korábban bemutatta a Petrovszkij főnökéhez – Szergej Beszeda tábornokhoz, az FSZB ötödik szolgálatának vezetőjéhez – köthető drága ingatlanokat. Az ő házait és lakásait is több százmillió rubel értékűre becsülik. Beszeda tábornok szintén felelős volt az Ukrajna elleni orosz támadás kudarcáért, emiatt 2022 márciusában leváltották, azóta ritkán hallani róla, keveset is mutatkozik. Egy időben úgy tűnt, be is zárták, de ha így is volt, vagyonát nem kobozták el.
Azt még a The Insider sem tudta megállapítani, mit jutalmaznak ezeknek a bukott főkémeknek az esetében, hiszen sikerről szó sem volt: de én megfejtettem. Az önzetlenséget és a családszeretetet. Elvégre láthatjuk: Petrovszkij tábornok egyetlen rokona sem maradt ingatlan nélkül, és mikor már mindegyiknek volt luxuslakása, a jó generális idegeneknek kezdte osztogatni a lakóparki elhelyezéseket, annyira nagy volt neki a szíve.
Mert az, hogy lopásból, csalásból és sikkasztásból szedte össze a vagyonát, fel sem merül. Ha felmerülne, akkor is ki nyomozná ki ezeket az ügyeket?
Az FSZB. Szóval, helyben is vagyunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.