2023. október 13., péntek

TÖBB MINT TÍZEZER DIPLOMATA-ÚTLEVELET OSZTOTT SZÉT A KORMÁNY AZ ELMÚLT NÉGY ÉVBEN

SZABAD EURÓPA
Szerző: GARAMVÖLGYI FLÓRA
2023.10.13.


Közérdekű adatigényléssel fordultunk a külügyminisztériumhoz, hogy megtudjuk, 2019 szeptembere és idén szeptember között hány ilyen dokumentumot állítottak ki. A minisztérium nyilvántartása alapján 10.219-et, évente majdnem duplaannyit, mint a 2019 előtti időszakban.


Az elmúlt években egyre többen kérelmeztek diplomáciai vízumot olyan magyar személyek, akik nem látnak el hivatalos diplomáciai feladatokat, és nem köthetők hivatalos minőségükben a magyar kormányhoz. A Népszava már 2019-ben arról írt, hogy 2010 óta 16.952 diplomata-útlevelet állított ki a külügyminisztérium, ami már akkor kiugróan magasnak számított (éves átlagban ez évi 1883-at jelent). Közérdekű adatigényléssel fordultunk a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, hogy megtudjuk, hány ilyen dokumentumot állítottak ki 2019 szeptembere (a Népszava-cikk megjelenése) és idén szeptember között. A minisztérium nyilvántartása alapján 10.219-et, tehát évente majdnem duplaannyit, mint a 2019 előtti időszakban.

A jelenséget, hogy olyan, diplomata-útlevéllel rendelkező személyek kívánnak vízumot kérelmezni Amerikába, akik hivatalosan nem köthetők a kormányhoz, az amerikai nagykövetség már jelezte a magyar félnek. A Szabad Európának több diplomáciai forrás megerősítette, hogy néhány esetben előre tájékoztatták is a külügyminisztériumot, hogy az illető nem felel meg az adott kategóriának, és felajánlották, hogy segítenek a kérelem módosításában, hogy a megfelelő vízumkategóriára jelentkezzen, de a kormány nem élt a változtatás lehetőségével, így – ahogy Szöllősi esetében – elutasító határozat született...Ű

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.