2023. október 26., csütörtök

VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS EGY HUNGARIAN HISTORY X-ET FORGATNA A ROMAGYILKOSSÁGOKRÓL

24.HU
Szerző: KÁCSOR ZSOLT
2023.10.26.


Új elbeszélés-gyűjteménnyel jelentkezett Vágvölgyi B. András, aki az elmúlt két évben hosszan beszélgetett Kiss Árpáddal, a 2008–2009-es romagyilkosságok tényleges életfogytiglanra ítélt elsőrendű vádlottjával arról, milyen szerepet játszott a magyar kriminalisztika egyik legsúlyosabb ügyében. Kiss számos, eddig nem ismert részletet, többek között politikai szálakat és „szponzort” is említett Vágvölgyinek, aki e beszélgetések alapján játékfilmes eszközökkel próbál egy kreatív dokumentumfilmet készíteni. Interjú.


A Margó Irodalmi Fesztiválra jelent meg az új novellásköteted Edith Liebermann semmi kis élete címmel. Van-e benne olyan írás, amit a romagyilkosok inspiráltak?

Nincs, mert erről a témáról korábban írtam egy teljes könyvet. A mostani novelláskötetem íve időben 1976-tól napjainkig, a mesterséges intelligencia világáig húzódik. Mikrotörténetekről van szó egy idővonalra felfűzve, úgyhogy a könyv szerkesztője, Cserna-Szabó András a „történelemkönyv” alcímet javasolta, de ezt túlzásnak ítéltem – hiszen teljességre nem törekedtem –, helyette „grídnovellák idővonalon” lett az alcím. A greed magyarul mohóságot jelent – tavalyi regényemnek is ez a címe –, abban a mohóságról írtam spirális szerkezetben. A mohóságról, mint társadalmi jelenségről, a mohóság ugyanis alapvetően meghatározza a korszakot, amelyben élnünk adatik. A novelláskötet szerkezete egyszerűbb, lineáris, kronologikus, az elmúlt közel ötven évre reflektál egy mohó punk nézőpontjából, olyan világra, amit a mohó vadkapitalizmus és a hatalmi arrogancia határoz meg, újabban már a mesterséges intelligenciával is megtámogatva.

Térjünk át egy másik, ugyancsak aktuális munkádra: hogyan kerültél kapcsolatba a börtönben ülő Kiss Árpáddal, s hogyan sikerült rávenned őt arra, hogy megnyíljon előtted?

Nem biztos, hogy minden olvasó tudja, ezért az előzményekről hadd mondjam el, hogy a Kiss Árpád és társai ellen indult büntetőeljárást a kezdetektől fogva követtem. Végigültem a tárgyalásokat, amiben hasznomra volt, hogy jogvégzett ember vagyok, igaz, nem tartom magamat jogásznak. Kiss Árpád személye az első pillanattól kezdve érdekelt, de hiába kértem, sajnos, korábban nem adott interjút, nagyjából két évvel ezelőtt azonban ő maga keresett meg engem azzal, hogy beszélni akar velem.

Két alkalommal skype-on beszélgettünk, aztán kétszer személyesen a X. kerületi gyűjtőfegyházban. Ezek hosszú, részletekbe menő beszélgetések voltak...

A négy elkövető közül miért éppen ő érdekelt?

Mert a bírósági tárgyalások során érezhető volt rajta, hogy a másik három vádlottal szemben Kiss Árpád analitikus gondolkodásra képes, művelt, magas intelligenciájú ember. Ezt alátámasztotta Hajdu Szabolcs filmrendező barátom is, aki elmondta nekem, hogy Kiss Árpád neki jó barátja volt még gimnazista korukban Debrecenben. Szóval Kiss Árpád személyisége meglepett, érdekelni kezdett az életútja, eléggé bele is ástam magamat a sorozatgyilkosság témájába, az Élet és Irodalomban cikksorozatot publikáltam a perről, majd az ügyről 2016-ban könyvet írtam Arcvonal keleten címmel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.