2023. november 1., szerda

A FIDESZ NAPONTA A MAGYAROK KÉPÉBE TOLJA A NACIONALIZMUST

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.11.01.


„Az soha nem vezet jóra, amikor a nacionalizmus a hitünk helyére áll” – szögezte le Szentpéteri Nagy Richard, aki szerint a Fidesz naponta tolja a képünkbe az üres nacionalizmust. Elég a kormány és a Fidesz prominenseinek Facebook-megnyilvánulásai között tallózni, hogy példákat találjunk arra, amikor nincs mondandó, akkor jön akár az előző nap hangoztatottnak pont az ellenkezője. Az alkotmányjogász, politológustól arra szerettünk volna választ kapni, vajon milyen cél mozgatja ezeket a politikusokat, amikor akár a legnagyobb blődségeket is képesek előadni.


Ma is vannak világhatalmak, amelyek „így vagy úgy, de lőnek ránk és vannak nagyhatalmak vasmarkában tartott, illetve zsebében levő ’hatalmacskák’, akik szintén előszeretettel lövöldöznek ránk” – hangoztatta a minap Szatmárnémetiben Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes itt nem állt meg, hozzátette, ha magunkban elmondunk egy Petőfi-verset, az „büszkeséget és megtartó védelmet jelent, mintegy elhárítva az identitásunkra lőtt golyókat”.

Ez csak egyetlen, minapi példa, de naponta hallhatunk ilyeneket, sőt, ilyenebbeket a magyar „nagyság” kapcsán (is) szijjártópéterektől, a csákjánosoktól, a némethszilárdoktól, a kósalajosoktól, nem szólva a fővezírről, Orbán Viktorról. Mi indokolja, hogy a kormánytagok és a főfideszesek szinte egymást múlják felül elképesztő nyilatkozataikkal? Szentpéteri Nagy Richard véleményére voltunk kíváncsiak.

„Van, amikor már csak ez marad nekik” – szögezte le az alkotmányjogász, politológus. Mint mondta, az ilyen a fajta nacionalizmus végül is azt jelenti, hogy már nincs semmi más, amibe kapaszkodni tudnak. Példának említette Slobodan Milosevicset, aki 1988-89-ben, amikor már látta, hogy a jugoszláv gazdaság szét fog esni, az ország tönkremegy és széthullik, akkor elővette a szerb nacionalista kártyát. De ugyanígy működik a nacionalizmus másutt is, mondjuk Ugandában – tette hozzá...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.