2023. november 1., szerda

PROFI, DE NEM BAJ

NÉPSZAVA
Szerző: FORGÁCS IVÁN
2023.10.29.



Friderikusz Sándor talán az első a hazai televíziózásban, aki nem bensőséges hangütéssel, hanem szakmai távolságtartással ért el sikert. A YouTube-on futó sorozatának a Frei Tamással készített interjú hozta a legnagyobb, kétmilliós nézettséget.
..

...Az első népszerű vloggerek amatőrök voltak, a neten tűntek fel, és a semmiből szedtek össze egyéniségükkel, tehetségükkel akár a megélhetésüket is biztosító számú követőt, feliratkozót.

Idővel azonban a hivatásos médiavilág is felfedezte a közösségi fórumokat, csatornákat. Bizonytalan helyzetbe került tévések, újságírók próbálják őrizni jelenlétüket az online végtelen terében, mások egyszerűen erről a megjelenési formáról sem képesek lemondani. Mondani sem kell, mekkora helyzeti előnyből indulnak. Ott van mögöttük a megszerzett tudás, tapasztalat, kapcsolati kör. Meg persze az ismertség, amely könnyebben tud jobb technikát, követőket, bevételi forrásokat, szponzorokat biztosítani. El tudják érni bármelyik politikust, szakértőt, művészt, celebet. És ezekkel a profi audió- és videópodcastokkal a televíziózás terjed át a világhálóra a maga ismert szereplőivel. Bár ma már mondhatjuk azt is, a netes beszélgetések folytatódnak a tévécsatornákon. Az amatőr, „civil” vloggerek, „műsorvezetők” próbálják tartani a szintet, igyekeznek egyéni, független hangra találni, de nincs sok esélyük ebben a versenyben. Számukra marad a komolytalankodás, a polgárpukkasztás. Igaz, ez olykor nagyobb nézettséget és ismertséget hoz, csak így épp a polgári közéleti hang szorul kifelé a kínálatból.

Aztán hogy a számos műsorvezető-nagyság versenyében épp ki kerekedik felül, ki csinál érdekesebb podcastot, ki tudja jobban megszólítani ugyanazokat a médiaközkézen forgó alanyokat, nehezen megítélhető. Mindenesetre fel lehet figyelni értékekre. Ha már nem tudunk szabadulni a legendás tévés arcoktól, érdemes nézegetni a Friderikusz Podcastet. Friderikusz Sándor kéthetente jelentkezik adással a YouTube-n és a Facebookon. Őrzi egyéniségét, hivalkodóan professzionális és elmélyülten pengés. Talán ő volt az első a hazai televíziózásban, aki nem bensőséges hangütéssel, hanem szakmai távolságtartással ért el sikert. Az ő felfogásában a műsorvezető nem képernyőbe zárt lakótárs, hanem szolgáltató, és elhitette, hogy még ha nem rokonszenvezünk is vele, a tévés szolgáltatást tőle kapjuk az egyik legjobb minőségben.

Most is jól látta meg mire van szükségünk. Zajlanak mindenféle események, válságok, katasztrófák a világban, próbálunk lépést tartani, olvassuk, amit bírunk, hallgatjuk a szakértőket a háttérműsorokban, de nem áll össze a kép, marad a homály a fejben. Részben azért, mert a megszólalók rendre ismeretekre építenek. Friderikusz viszont úgy építi fel a podcastjait, hogy a témáról a néző átfogó, világos képet kapjon. Rászorítja a szakértőket – ugyanazokat, akiket nap mint nap látunk más fórumokon –, hogy foglalják össze követhetően az előzményeket (például hogyan született meg Izrael, micsoda Ciszjordánia és a Gázai övezet), mutassák be röviden a politikai szereplőket. Nem kell azonban megrettenni, nem szabadegyetemi előadás kerekedik ki mindebből, hanem képbe kerülünk egy tartalmas beszélgetés követéséhez, és a végén azt mondjuk: köszönjük, Buda Péter, köszönjük, Sz. Bíró Zoltán, most végre nem csak annyi vált bizonyossá, hogy önök szakértői a témának, amely sokrétű és drámai, hanem érteni is vélünk dolgokat. A népszerűbb portréadások után – mert azért Friderikusznak a Frei Tamással készített interjú hozta a legnagyobb, kétmilliós nézettséget – ugyancsak azt érezzük, kirajzolódott valakiről egy plasztikus, tanulságos arckép. Izgalmasan felépített szerkezet, amikor két szakértő külön, majd egymással vitatkozva fejti ki álláspontját egy problémakörről. Friderikusz nem sejtelmes tehetséggel, hanem tanulható eszközökkel, munkával ér el sikert, ami manapság sejtelmesen imponáló.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.