2023. november 27., hétfő

A GYEREK ELSŐ SZÁMÚ SZAKÉRTŐJE A SZÜLŐ – EZÉRT NEM MARADHAT KI A TERÁPIÁBÓL

TELEX
Szerző: PEER KRISZTINA
2023.11.27.


Gyermekpszichológusként a gyerekterápia során ritkán dolgozunk csak és kizárólag a gyerekkel. Serdülők esetében ennek különös jelentősége van, de a kamaszkort megelőzően a szülők jelenléte, meglátásai elengedhetetlenek a sikeres terápiás munka szempontjából. És természetesen vannak olyan problémák, terápiás helyzetek, amikor a leghatékonyabb beavatkozási forma az egész családdal való munka, azaz a családterápia. Ebben a cikkben a gyerekterápia azon szeletét szeretném megmutatni, hogy a szülőkonzultáció miért bír különös jelentőséggel a gyerekekkel végzett pszichológusi munkában. A célom az, hogy a szülők és a családok is értsék, miért kell a kelleténél aktívabban részt venniük az egész folyamatban, miközben nem ők pisilnek be, nem ők utasítják el az ételt, és nem ők dadognak.

Kapcsolatfelvétel

Gyermekek esetében a szülő telefonos, vagy írásos bejelentkezését követően történik az első interjú, lehetőség szerint mindkét szülővel közösen. Ekkor részletesen átbeszéljük a problémát és az együttműködés kereteit, lehetőségeit. Ha az együttműködés mindannyiunk részéről vállalható, megbeszélünk további alkalmakat (általában 4-6 alkalom), ami már a vizsgálati szakasz.

Láthatjuk tehát, hogy már a kezdetekben különösen fontos, hogy a szülők, a szülői nézőpont megjelenhessen. Én ezt olyan esetekben is fontosnak tartom, amikor a szülők nem élnek együtt, de mindketten nevelik a gyereket, mindkettőjükkel van kapcsolata.

Az első interjút követően kerül sor az anamnézis felvételére (a gyermek fogantatásának, születésének és fejlődésének fontosabb állomásai), majd a gyermek korától függően verbális vagy nonverbális eszközökkel (szabad játék, rajz, játékos tesztek) tárjuk fel a probléma lehetséges okait. Amennyiben úgy ítéljük meg pszichológusként, hogy egyéb szakember bevonására van szükség (pl.: pszichiáter, gyógypedagógus, mozgásterapeuta, orvos, szociális munkás), akkor azt kezdeményezzük a terápiás munka során...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.