2023. november 1., szerda

FÉLELMETES...

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2023.10.26.


Félelmetes...

Nem tudom, ki járt mostanában Debrecen szélén… az autópályáról a mikepércsi lehajtónál, ami mellett kilométereken át épül az akkumulátorgyár.

Én még nem láttam erre ekkora építkezést. Van, ahol valóságos betonoszlop-erdő áll, százszámra dolgoznak a markolók, teherautók, fúrók, betonozók….félelmetes látvány.

Hogy ez a környezetre megjósolhatatlan nyomással lesz, az biztos.

A felelősséget ki vállalja ezért?

És közben itt vannak azok is, akik az emberi erőt adják mindehhez… a vendégmunkások. Elszállásolva, nemcsak Debrecenben, hanem a környező városokban, nálunk is. Olvasom a tiltakozásokat…

Vajon tényleg őket kellene gyűlölni? Őt, akit megszólítottam a Tesco-ban, hogy mit keres, mert láttam, hogy tanácstalanul kóvályog, egy szót sem ért magyarul, és két croissant-nal a kezében próbálta megtalálni a tejet? Vagy őket, akiknek itt nem messze van a szállása, és láttam, ahogy a hét végén szárogatták a kimosott ruháikat a napon? Tényleg ők a felelősek mindezért?

A gyűlölettel átitatott félelem, amit szisztematikusan tápláltak az emberekbe éveken át, tapintható.

Pesten már senki sem akad ki a vasúti kocsikat takarító indiai munkásokon… Néztem a hét végén az egyik gyorsétteremben a biciklis ételfutárokat. Ázsiai, indiai férfiak álltak sorba a hátukra vehető dobozokkal, és tartották oda a telefonjukat a pultnál, amiben a rendelés volt. Alig volt közöttük magyar. Aztán egy rendezvényen voltam egy hotelben, ahol a mosdóknál egy fekete férfi tolta a törülközőkkel megrakott kocsit.

A munkaerő átrendeződik. A magyar megy tovább, nyugatra, helyükre jönnek Ázsiából, Afrikából.

Hogy ezt a munkát az itthoniak is elvégezhetnék? Nyilván…hiszen van itthon egy jelentős társadalmi csoport, akinek nem sikerült a munkavállalói kompetenciáit olyan szintre hozni, hogy ezeket a munkákat elvégezzék. Ezért ki felel? Ki felel azért az oktatási rendszerért, ami funkcionális analfabétán enged ki tömegeket az iskolából? Akik nemhogy angolul nem 
beszélnek, de olvasni sem tudnak rendesen? Igaz, őket is lehet gyűlölni. És hibáztatni is.

Nincs más… két dolog irányít. A pénz és a gyűlölet.
Mindkettő egyre mohóbban falja fel körülöttünk a világot, és a lelkünket is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.