2023. november 1., szerda

ÚGY KEZD EL TERMELNI JÖVŐ HÉTEN AZ IVÁNCSAI AKKUGYÁR, HOGY MÉG EL SEM KEZDTÉK ÉPÍTENI HOZZÁ AZ IPARVÁGÁNYT

SZABAD EURÓPA
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2023.11.01.


November 6-tól kezdődik a termelés az iváncsai akkumulátorgyárban – értesült a Szabad Európa. Információink szerint jövő év közepére állhat rá a gyár a teljes kapacitásra, miközben még sem az odavezető ipari vágány építése, sem a közúti kapcsolat kibővítése nem kezdődött el.

Bár környezete jelenleg inkább egy földutakkal szabdalt pusztasághoz hasonlít, a gyár falain belül már készen áll az SK Innovation beruházása Iváncsán. A dél-koreai cég egy november 3-i, egynapos próbát követően november 6-án, hétfőn hivatalosan is megkezdi a termelést – értesült a Szabad Európa. Igaz, egyik forrásunk szerint az első időszak nyilvánvalóan szintén tesztüzem lesz.

A gyár első dolgozóit az SK komáromi üzemében képezték ki. Egy forrásunk szerint a kezdeti időszakban – ez akár hónapokat is jelenthet – műszakonként nagyságrendileg száz munkás dolgozik majd. Nyolcórás munkarenddel számolva – amikor a délelőttös műszak 6.00–14.00, a délutános 14.00–22.00, az éjszakás pedig 22.00–06.00 óra között dolgozik, míg egyműszaknyi ember a pihenőnapját tölti – ez négyszáz munkást jelenthet.

Takaréklángon

Persze az is lehet, hogy a gyár vezetése a 12 órás munkarend mellett dönt. Ekkor 6.00–18.00, illetve 18.00–06.00 órás váltásban szerveznék a feladatokat, míg egyműszaknyi munkás pihenne. Iparági forrásunk szerint utóbbi egyébként népszerűbb a munkavállalók között, mert havi 15 munkanapot jelent, így elvileg több idő marad másra, de az érdekképviseletek mindig arra figyelmeztetnek, hogy ez a munkarend hosszabb távon egészségileg nagyon megterhelő.

A négyszáz ember nagyjából húszszázalékos kapacitást jelent forrásunk szerint, ami egy üzem működésének kezdeti fázisában teljesen normálisnak mondható, ahogy az is, hogy az első időkben nagy lesz a selejtes akkumulátorok száma. „Némi túlzással akár azt is mondhatnánk, hogy az elején a szigetszentmiklósi akkutemetőre termelnek majd Iváncsán” – mondta informátorunk, aki szerint ez a periódus minden termelőüzem életében a gépek megfelelő beállításáról és arról szól, hogy élesben is kiderüljön: melyik munkás mennyire képes a termelésben hasznosítani a tanfolyamon elsajátítottakat.

(A szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozó katasztrófavédelmi engedélyét ugyanakkor augusztusban visszavonta a hatóság az RTL Híradó értesülése szerint, miután egy baleset következtében két munkás életét vesztette. Arról nincs hír egyelőre, hogy az üzem újra működne.)

Ehhez kapcsolódóan: Védőruha nélkül dolgozhattak, ezért lettek rosszul a villanyszerelők az akkugyár veszélyes anyagokkal működő üzemegységében Iváncsán...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.