2023. november 16., csütörtök

KARÁCSONY GERGELY: A 150 ÉVES BUDAPEST LEHETŐSÉG ÉS FELELŐSSÉG IS

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2023.11.16.


Budapest 150 éves. Pest, Buda és Óbuda egyesítésének. évfordulóját látványos programsorozattal ünnepli a főváros. Ahogy Karácsony Gergely főpolgármester mondta: „már csak néhány napot kell aludni, és jön a nagy nap, Budapest születésnapja. És bár meglehetősen idős az ünnepelt, de azért még nem nőtte ki a bulizós korszakát.” De Budapest azt a történelmi tapasztalatot is igyekszik bemutatni és megünnepelni, hogy a város életében mindig azok voltak a sikeres periódusok, amikor az itt élők csoportjai képesek voltak együttműködni egymással.

Jónéhány program várja a budapestieket a főváros születésnapja alkalmából. Csak néhányat említünk: fényinstalláció keretében megnyílik a Városháza udvara, újra nyit a felújított Merlin Színház, a 49-es vonalán bulivillamos közlekedik, számtalan cukrászdában kapható lesz a Budapest torta, bemutatják az évfordulóra készült Budapest nagyregényt és többek között a Budapesti Fesztiválzenekar csodálatos zenészei klasszikus zenével töltik majd meg a budapesti bárokat, lesz rengeteg kiállítás, rengeteg koncert. „Egy szó, mint száz, ünnepeljünk együtt, ünnepeljük meg ezt a csodálatos várost!” – mondta Karácsony Gergely.

Az ünneplés valójában már vasárnap elkezdődött, mint minden rendes háztartásban, nagytakarítással. Sikerrel is zárult, mintegy hatvan tonna hulladékot gyűjtöttek össze vasárnap a Budapesti Közművek, más fővárosi közszolgáltató cégek munkatársai és az önkéntesek.

Ma a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) zenészei kilépnek a koncerttermekből, és belevetik magukat a budapesti éjszakába, azzal az eltökélt szándékkal, hogy kivételes csütörtök estét szerezzenek Budapest legkedveltebb bárjai, kávézói és klubjai közönségének. A BFZ művészei mellett ezúttal hangszerükkel érkeznek kedvenc helyeikre a Zeneakadémia nemzetközi hallgatói, és a partnerországok követségei által szervezett fiatal külföldi művészek is.

A zene éjszakájának ingyenes minikoncertjei a Duna mindkét oldalán várják a zeneimádókat az ősz legkötetlenebb komolyzenei eseményén. Tucatnyi helyszínre költözik majd be a zene, nemcsak a belvárosban, hanem külsőbb kerületekben is. A részvétel mindenütt ingyenes, de ahol lehet, érdemes mihamarabb asztalt foglalni, mert a helyek hamar elfogynak.

Szintén ma tartják a 150. évfordulóra születetett Budapest Nagyregény sajtónyilvános bemutatóját is a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Tükörtermében. A novemberben megjelenő Budapest Nagyregény 23 szerző 23 története Budapest egy-egy kerületéről, egy nagyszabású irodalmi alkotás Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára. A Budapest Nagyregény tavaly év végén meghirdetett civil történetgyűjtő kampányában is több százan vettek részt. A fővárosiak lakóhelyükhöz köthető személyes, családi történetekkel, helyi legendáriummal gazdagították az anyaggyűjtés munkáját.

Karácsony Gergely főpolgármester szavaival: „a benne élőktől válik Budapest azzá, ami.” A szerzők – a budapesti kerületek sorrendjében –: Cserna-Szabó András, Krusovszky Dénes, Vámos Miklós, Tompa Andrea, Bartók Imre, Fehér Renátó, Kemény Zsófi, Szvoren Edina, Simon Márton, Mán-Várhegyi Réka, Nagy Gabriella, Háy János, Németh Gábor, Tóth Krisztina, Karafiáth Orsolya, Kiss Noémi, Grecsó Krisztián, Dunajcsik Mátyás, Závada Péter, Szabó T. Anna, Szécsi Noémi, Kemény István, Dragomán György.

Holnap 150 forintos jeggyel utazhat mindenki a fővárosi tömegközlekedési eszközökön, aki a Budapest Go applikációban megvásárolta a főváros egyesítésének 150. születésnapjára szóló olcsó jegyet. Ugyanennyiért a BKV Földalatti Vasúti Múzeumának állandó és időszakos kiállítását is meg lehet nézni ezen a napon.

Budapest 150. születésnapja alkalmából egyébként újra elindul a bulivillamos is. A város egyik legkülönlegesebb, mozgó bulihelyszíne – amelyet egy GANZ ipari csuklóson rendeznek be – mától szombatig 17 és 23 óra között járja a várost Kelenföld és a Deák Ferenc tér között. Le- és felszállni csak a végállomásokon, a Kelenföld vasútállomás és a Deák tér megállókban lehet. Egyszerre nyolcvanan bulizhatnak a születésnapi különjáraton, akik – előzetes regisztrációval – érkezési sorrendben szállhatnak fel a bulivillamosra. Regisztrálni az ÉnBudapestem applikációban lehet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.