2023. november 1., szerda

PUCCS: BUDAPESTEN SOKSZOR 19. SZÁZADI KÖRÜLMÉNYEK VANNAK A KÓRHÁZAKBAN

KLIKK TV / PUCCS
Műsorvezető: LAMPÉ ÁGNES
2023.11.01.


A számok még számomra is elrettentőek – mondta Havasi Gábor, a főváros egészségügyi tanácsnoka a Klikk TV Puccs című műsorában arról, hogy a Direkt 36 oknyomozó portál egyéves kutatómunka után arra a következtetésre jutott: sokkal többen kapnak el és halnak bele kórházi fertőzésekbe, mint amiről a hivatalos adatokból tudni lehet.

Ha például a Szent János kórházba kéne befeküdnöm, én is félnék – tette hozzá Havasi. A Momentumos politikus szerint az egészségügyi rendszer problémáinak megoldása kizárólag politikai akarat kérdése. A szakemberek ugyanis már több szakmai csomagot letettek az asztalra. – Ehhez képest, főleg Budapesten sokszor 19. századi körülmények között kell dolgozni a kórházakban: nem működő fűtés vagy épp omladozó falak között, sokszor még az elkülönítés sem megoldható – tette hozzá Havasi.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke hozzátette: leginkább hasmenéssel vagy légúti fertőzéssel terjednek a kórokozók. A fő probléma, hogy a takarítók nincsenek felkészítve arra, hogy a kórházi intézményekben hogyan történjen a kórtermek vagy a mellékhelyiségek szakszerű fertőtlenítése.

A takarító személyzet kérdése nagyon kritikus, hisz rosszul fizetett segédmunka, állandóan változó munkavállalókkal. Sokszor még az sem evidens, hogy ne ugyanazzal a szivaccsal takarítsák le a betegek asztalát és a vécét.

A műsor harmadik vendége Rusvai Miklós virológus szerint a kórház főleg a legyengült szervezetű betegek miatt mindig is veszélyes üzem volt. Ehhez képest sokszor még mindig ott tartunk, hogy a kézmosás fontosságáról kell beszélni, miközben a kórokozók egyre ellenállóbakká válnak.

A kórházak anyagi lehetőségeikhez mérten mindent megpróbálnak. De Magyarországon sajnos a 6-8 ágyas kórtermek és a közös vécé jellemző. Ráadásul a betegek higiéniai tudata sincs túl magas szinten.

A szakember szerint az illetékes hatóságok a számukra ismert fertőzés számokat sem szívesen hozzák nyilvánosságra, hisz ezek az adatok önmagukban is elég súlyosak. Ennek ellenére nem kellene titkolózniuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.