2023. december 11., hétfő

ÁGH ATTILA: MEGGYŐZNI NEM, CSAK LEGYŐZNI LEHET ORBÁN VIKTORT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2023.12.11.


A miniszterelnök tudja, hogy Ukrajna csatlakozási folyamatát egészében nem képes megakadályozni, de radikálisan szeretné csökkenteni a lehetőségét – mondta a Hírklikknek Ágh Attila. A politológus szerint ezért kezdődött el az alkudozás, a kompromisszum keresése. Ha pedig ez létrejön, akkor minden fél elmondhatja, hogy győzött. Orbán Viktor a múlt héten is tárgyalt több európai vezetővel, de erősen kétséges, hogy a néhány nap múlva kezdődő uniós csúcs előtt meggyőzhető lenne.


Meggyőzni valóban nem lehet Orbán Viktort, csak részlegesen vagy egészen legyőzni – vélte Ágh Attila. Mint mondta, jelenleg éppen az utóbbira tesznek kísérleteket. Megindult ugyanis a párbeszéd arról, hogy az Ukrajna csatlakozási folyamatához szükséges tárgyalások megkezdéséért mennyit hajlandó a magyar miniszterelnök feladni, mit akar cserébe kapni, illetve mindezt hogyan csomagolja be az Európai Unió. Ez a három nagy alapkérdés – magyarázta a politológus.

A miniszterelnök azzal dicsekedhet, hogy az utóbbi néhány napban fölértékelődött, mert az Európai Tanács elnöke, Charles Michel, valamint az egyik legbefolyásosabb európai politikus, Emmanuel Macron és még néhányan – közvetlenül vagy közvetve – megpróbálták jobb belátásra bírni. Már abban, hogy elkezdtek vele tárgyalni, benne volt a kompromisszum lehetősége, hiszen megkérdezték tőle, „mit kívánsz Viktor”? Ez az első alapkérdés – emlékeztetett a politológus...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.