2023. december 7., csütörtök

AZ EGYHÁZ VISSZAVENNE HÓDMEZŐVÁSÁRHELYTŐL EGYMILLIÁRD FORINTNYI TERÜLETET, DE MÁRKI-ZAY EZT NEM HAGYNÁ

TELEX
Szerző: MÓRA FERENC SÁNDOR
2023.12.04.


Hódmezővásárhely belvárosának egy részét a saját tulajdonába akarja venni a református egyház. Emellett a Kossuth tér egyik műemléképületét és a régi védelmi téglafal egy szakaszát is egy törvény alapján, ingyen akarja megkapni a várostól a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség. Tovább folyik a vita az egyház által igényelt iskolaépületekről is. Az önkormányzat nem akarja átadni az ingatlanokat, így várhatóan bíróság fog dönteni, de végül akár helyi népszavazást is kiírhatnak. A kormányoldal helyi sajtója egyházellenes gyűlöletkeltésről ír.


Az Ótemplomi Református Egyházközség a város főteréből, illetve az ahhoz csatlakozó utcából mintegy 1600 négyzetméteres részt akar a saját tulajdonába venni az újra megnyitott egyházi kárpótlási törvény alapján. Ez a terület a belváros központjában, a reformátusok temploma körül fekszik. Az egyház a Magtár nevű, egykor az egyházi gabona tárolására használt, mintegy 280 éves műemléképületet is visszavenné. A belvárost régen 3 kilométer hosszan övező, 1879-81 között árvízvédelmi céllal épített téglafalhoz hasonló, korábban épült, a templomhoz kapcsolódó védfalra is igényt tart az egyház.

A város önkormányzata a novemberi ülésén megtárgyalta volna a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség ingatlanigényeiről szóló napirendi pontot, de a közgyűlést megelőző napon este 7 után újabb iratokat nyújtott be az egyház a követelései alátámasztására, és az iratok elemzésére már nem volt elég idő. Ezért Petrovics György aljegyző javaslatára a témát levették a napirendről. Petrovics azt is elmondta:

a hivatal álláspontja szerint a város tulajdonában álló ingatlanok átadásának a törvényi feltételei nincsenek meg.

Az ülésen ennek ellenére is éles vita folyt a reformátusok igényeiről: a Fidesz képviselői támogatták, Márki-Zay Péter polgármester és az ő oldalán állók elutasították az egyház követeléseit...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.