2023. december 7., csütörtök

BRUTÁLIS IDŐK: HÓ, HÁBORÚ, TAYLOR SWIFT - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2023.12.07.


Rommá bírságolt ellenzék, talpon maradt éttermek, üldözött civilek, Ukrajna veszélyben és a G.E.C.I. a 444 reggeli hírlevelében.


Jó reggelt kívánok! December 7. van, a Mikulás már tegnap megjött a fideszeseknek, mostanra pedig a hó is mindenkinek.

Ez a Reggel 4, a 444 reggeli hírlevele (de nem az egyetlen), benne az elmúlt nap legfőbb híreivel, mindenek előtt pedig 4 kiemelt anyaggal:

RENDSZER

Pardavi Márta szerint kormányzás címszó alatt állampolgárokat riogatnak. Civilekre, újságírókra, bárkire vonatkozhat a szuverenitásvédelmi törvény, aki közügyekkel foglalkozik, a kormány azt üzeni: foglalkozz valami mással, vagy rád szállunk – mondja a Helsinki Bizottság társelnöke.

Az Állami Számvevőszék 260 millióra büntette az ellenzéki pártokat, de fejenként félmilliárd is lehet a vége: egyenlő arányban osztották el a büntetést a hat párt között, az egész működésük veszélybe kerülhet, a kampányolási képességükről nem is beszélve – akár már az EP- és önkormányzati választások előtt. A Jobbik máris azt mondja: Karácsony és Márki-Zay „pénzezgettek”.

A Fideszt máris megihlette a Mi Hazánk választási javaslata, itt-ott javítgattak rajta technikailag, de Novák Elődék javaslata jó úton halad a megszavazás felé.

Szijjártó Péter szerint David Pressmannal ellentétben mi a jó amerikai-magyar kapcsolatban vagyunk érdekeltek, ezért a külügyminiszter önuralmat gyakorol, és nem kommentálja az amerikai nagykövet kirohanásait.

Egy kutatás szerint száz fiatal közül csak hat képzeli el biztosan a jövőjét Magyarországon, és minden második fiatal nem érzi jól magát.

- Októberben 6,5 százalékkal költöttünk kevesebbet a boltokban, mint tavaly, az üzemanyagon spóroltunk a leginkább.

- Karácsony Gergellyel kiegészülve tárgyalt a DK-s árnyékkormány, Dobrev Klára több figyelmet kért a főleg DK-s vezetésű külvárosi kerületeknek.

Nagy Feró nem homofób, csak zavarja, ha egy férfi bejelenti, hogy a párja egy férfi, szerinte David Pressman amerikai nagykövet „nyíltan provokál minket” ezzel.

GAZDASÁG

Egy év alatt 60 jó budapesti étteremből egy zárt be, és az sem a gazdasági válság miatt. Fővárosi étterem-tulajdonosokkal beszéltünk arról, miért tudtak talpon maradni, és mit hozhat a jövő. Amiben egyetértenek: egyre kevesebb alkohol fogy, és nem a fine dining évei jönnek.

A MÁV már vonathelyettesítő autóbuszokat is megszüntet, egyre kevesebb az esély, hogy a nyáron bezárt 10 vasúti mellékvonalon valaha visszaáll a vasúti közlekedés.

- Varga Mihály helyett Nagy Márton kapta meg az eddiginél szélesebb hatáskörű gazdasági kabinet vezetését.

JOG

Fabiny Tamás evangélikus püspök Karsai Dánielről és az eutanáziáról azt mondta: az evangélikus teológiai gondolkodás lehetővé teszi, hogy egyes helyzetekre alkalmazzuk Isten igéjét, fontos, hogy ilyenkor „hús-vér embereket magunk előtt látva, rájuk tekintettel hozzunk adott esetben döntést”.

A hatósági vizsgálat több jogsértést is feltárt a recski bányával kapcsolatban, többek között azt, hogy a növényzet letakarítása lényegesen meghaladta az engedélyezett mértéket.

- Miután Több mint három évig a periratokat sem vette át, ellenkérelmet nyújtott be a 3-as metró kocsijait felújító orosz cég a BKV perében.

HÁBORÚ

A Fidesz a parlamenttel mondatná ki, hogy Ukrajna nem áll készen az EU-s csatlakozásra, Orbán Viktor ezt a határozatot lobogtathatná a következő EU-s csúcson. Az EU-ban Orbán a bot a küllők között, Amerikában a republikánusok kötnék össze az ukránok támogatását a migrációs szigorítással, de Kijev szerint az újabb támogatás nélkül elveszíthetik a háborút.

Az ukrán elnöki hivatal vezetője felhívta Szijjártót, hogy előkészítsék Orbán és Zelenszkij találkozóját, de a magyar külügyminiszter szerint ennek csak akkor van értelme, ha a találkozó pozitív eredménnyel zárul.

- Moszkva mellett öltek meg egy oroszbarát ukrán politikust, Ilja Kivát.

Izrael minden eddiginél hevesebben támadja Gázát: az IDF kedden elérte a Gáza déli részén fekvő Hán Júnisz központját, és körbevették a várost.

- Az USA után Németország is kitiltaná az EU-ból a szélsőséges izraeli telepeseket.

SPORTÉRTÉK

Taylor Swift lett az év embere a Time magazinnál, többek között The Eras elnevezésű turnéjának köszönhetően.

- Szoboszlai Dominik megszerezte a második gólját a Premier League-ben.

- A türkmén volt elnök alapított egy focicsapatot, ami az első szezonjában bajnok lett.

- A nemzetközi sakkszövetség új indexet vezetett be a nemi egyenlőség mérésére, a neve: G.E.C.I.

- Irán állatokat lőtt fel az űrbe.

- Hódmezővásárhelyen bukkantak rá az év talajára.

VILÁG

Ez lesz a történelem legmelegebb éve: zsinórban a hatodik hónapban dőltek meg a melegrekodrok.

A venezuelai megszállástól tartó Guyana segítséget kért az ENSZ-től, miután Nicolas Maduro kinézte magának a szomszéd ország olajban gazdag területét.

Olaszország kilép az Egy övezet, egy út kezdeményezésből, Giorgia Meloni már korábban is hibának tartotta, hogy csatlakoztak a kínai programhoz.

Boris Johnson vállalta a felelősséget a járványkezelés alatt meghozott döntéseiért, bár a meghallgatáson azt nem tudta felsorolni, mit csinálhatott volna másképp.

Robert Fico kormánya enyhébben büntetné a korrupciót, és felszámolná a kényes ügyekkel foglalkozó speciális ügyészséget.

18 év után feloszlott a német Linke parlamenti frakciója, a pártszakadást kiprovokáló Sahra Wagenknecht januártól új pártjával folytatja a politizálást.

- Kim Dzsongun sírva utasította az észak-koreai nőket, hogy szüljenek többet, a gyerekeket pedig neveljék úgy, hogy szeressék az autoriter államot.

- Előre megfontolt galambgyilkosság miatt vettek őrizetbe egy taxisofőrt Japánban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.