2023. december 1., péntek

ELPUSZTÍTOTT CSALÁD, MEGKERÜLT HAGYATÉK: EGY TÖRTÉNELEMTANÁR KÜZDELME HALMY JÓZSEF ÖRÖKSÉGÉNEK MEGMENTÉSÉÉRT

VÁLASZ ONLINE / RIPORT
Szerző: BORBÁS BARNA
2023.12.01.


Nyolcvan éve nem látott festményritkaságok, fényképek és komoly történeti forrásértékű dokumentumok kerültek vissza Ausztriából Vecsésre. Az ősszel történt leletmentésről helyben sokat beszéltek, az országos sajtó ingerküszöbét viszont nem érte el. Nem csoda: egy nyom nélkül elpusztított, így később szinte teljesen elfelejtett család hagyatékáról van szó. Az egykor kastélyt, kórházat és mintagazdaságot építő vecsési Halmy Deutsch-ok kikeresztelkedtek és nemességet szereztek, de a II. világháború alatt zsidónak minősítették és üldözték őket. Szálasit túlélték, végül a Rákosi-diktatúra elől menekültek el az országból. Most egy történelemtanár heroikus munkával tárja fel a történetüket.


2021 január végén váratlan, mondhatni mágikus üzenet esett az email-fiókomba. Éppen az év eleji egy hónapos kutatási szabadságomat töltöttem, hogy összerakjam a most áprilisban megjelent Első gól című könyv sporttörténeti részeit. Ez a könyv a dédapámról szól. Az amatőr korszak futballistája volt, és eleinte csak annyit tudtam, hogy ügyvédként „valamit” tett a II. világháború alatt, amiért később több zsidó és zsidónak minősített ügyfele hálás volt neki. A váratlanul beesett email szerzője egy vecsési történelemtanár, helytörténész, aki azt írta, dokumentumokat talált dr. Borbás Gáspárról egyik védence anyagai között. Az Arcanumon tárolt apró családi hivatkozások alapján találta meg a családunkat. Azelőtt sosem találkoztunk vagy beszéltünk.

Így ismerkedtem meg Kiss Gáborral és a vecsési néhai Halmy Deutsch család egészen döbbenetes történetével. Eleinte a saját kis kutatásom miatt volt fontos (a megtalált történetet be is emeltem a kötetbe), de minél többet tudtam meg a szélesebb sztoriról és napjainkig érő szálairól, annál inkább magával rántott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.