2023. december 11., hétfő

HIÁBA PRÓBÁLT ORBÁN ELBÚJNI, ZELENSZKIJ ELKAPTA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.12.10.


Orbán hatalmas diplomáciai bakit követett el, amikor elutazott nagy mellénnyel az argentin elnök beiktatására, ahol megjelent Zelenszkij ukrán elnök is, akivel emiatt nem tudta elkerülni a személyes találkozást. Hatalmas csődöt mondott ezzel a magyar titkosszolgálat, de a Kreml is cserbenhagyta a szuverén szövetségesét, ezért Orbán belefutott egy pofonba.

A miniszterelnök által irányított nevezetes magyar külpolitika, amelyhez Szijjártónak semmi köze nincs, csupán utasításokat hajt végre, megpróbálta elkerülni a kellemetlenséget, hogy Orbánnak számot kelljen adnia az ukránellenes és oroszpárti (háborúpárti) álláspontjáról, s válaszolnia kelljen az ukrán elnök kérdéseire és a szemébe kelljen nézni.

Ukrajna kezdeményezett egy találkozót, és ha Orbánnak egyenes és tisztességes szándékai lennének, ha demokratikus politikus lenne, akkor elfogadja a tárgyalásra szóló ajánlatot, és tisztázza a tárgyalóasztalnál a kifogásait és a fenntartásait. De Orbán nem demokrata, nem is egyenes és tisztességes ember, akinek a szándékai egyértelműek: az oroszok segítése.

Ez mutatja, hogy a kifogásai csupán ürügyek, az igazi indok az, hogy akadályozni akarja Ukrajna európai integrációját, hogy az oroszok elfoglalhassák, s a demokratikus Európát fenyegethessék a III. világháború alternatíváját kínálva fel. Ezért nem akar Orbán ukrán szomszédjával tárgyalni, mert nincs miről. Orbán a jogállami Nyugatot akarja rombolni.

Ezért azt válaszolták, csak akkor van értelme a találkozónak, ha attól eredmény várható. Mivel Orbán Ukrajnát nem létező országnak tekinti, senki földjének, az ukránok háborús vereségét igyekszik segíteni, ezért „eredmény” nyilván nem várható. Zelenszkij azonban nem hagyta annyiban, utána ment Argentinába, hogy felkérdezze és a szemébe nézzen.

Orbán rendkívül kellemetlen helyzetbe került, láthatóan szó szerint sarokba szorult, s nem tudott Zelenszkij kérdéseire megválaszolni. Annál visszataszítóbb és simlisebb válasz, amit Havasi szóvivő szerint Orbán mondott, nincs: eszerint „Ukrajna EU-csatlakozása ügyében az Európai Unió tagállamai folyamatosan tárgyalnak a kérdésről”.

Ezzel szemben a valóság az, hogy az EU tagországai egységesen támogatják Ukrajna EU-tagságát, egyedül Orbán ellenkezik szedett-vedett kifogások alapján. Ez nem egészen az, amit Orbán mondott Zelenszkijnek, aki természetesen tudja, hogy ez bullshit. Ha egyáltalán ilyen mondat Orbán száját elhagyta.

Az lesz majd az érdekes, amit az ukránok mondanak, hogy mi történt. Orbán mindenesetre máris erkölcsi vesztes, úgy kellett Argentinába utána menni, hogy lehessen vele tárgyalni, s nem volt képes még ott sem normális feltételeket teremteni a szomszédos állam elnöke számára. Egy tömegben kellett elkapnia és falhoz szorítania a Szuverént...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.