2023. december 11., hétfő

SOK MILLIÓBA FÁJHAT NEKÜNK A MAGYAR TÁRSSZERVEZÉS EGY REPUBLIKÁNUS DZSEMBORIN

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.12.11.


„Minden ilyen szervezetnek szüksége van pénzre ahhoz, hogy fennmaradjon, egy társzervezőnek pedig nagyon komoly pénzeket kell áldoznia a titulusért, s ne tévedjünk, itt most nem dollár százezrekről, hanem milliókról beszélünk.” Így értelmezte Radványi Miklós a Hírklikknek azt a hírt, miszerint magyar társszervezésben rendezték meg – Donald Trump felszólalásával – a New York-i Young Republicans (Fiatal Republikánusok) évzáró gáláját. A magyar származású konzervatív közíró két fő okra vezeti vissza az erősödő magyar lobbitevékenységet az USA-ban. Egyrészt van némi érdekazonosság bizonyos republikánusok körök és Orbán között, ugyanakkor a miniszterelnök be akarja magát lopni nem csak Trump, hanem általában is a republikánusok szívébe.


A jövő évi amerikai választások jegyében, magyar társszervezésben és Donald Trump felszólalásával tartották meg a New York-i Fiatal Republikánus Klub hagyományos évzáró gáláját szombat éjjel. Erről többek között az Infostart számolt be, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok egyik legrégibb republikánus klubjának Manhattanben megrendezett gáláján mintegy ezer meghívott gyűlt össze, köztük számos konzervatív közéleti személyiség és politikus, soraikban a Kongresszus néhány tagjával, gazdasági vezetőkkel és véleményformálókkal. A gálaest fő beszédét Donald Trump volt elnök tartotta (nem véletlenül, hiszen ez volt az első republikánus szervezet, amely támogatásáról biztosította őt, amikor bejelentette indulási szándékát a 2024-es elnökválasztáson). Felszólalt Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója, aki az esemény társszervezőjeként mondott köszöntőt, amelyben kiemelte, hogy Magyarország a Nyugat része, és fontosnak nevezte az együttműködést az amerikai republikánusokkal, akik a magyar politikai tapasztalathoz képesek hozzáadni az amerikai hatalmi erőt. Pódiumra lépett mellette Takács Szabolcs, Magyarország nagykövete is. A New York-i gálaesten fellépett Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész is (aki már többször hitet tett Orbán Viktor és kormánya mellett – a szerk.).

A rendezvény csaknem egybeesett a fővárosban zajló újabb magyar lobbieseménnyel. A HVG szúrta ki a The Guardian cikkét, amely azzal foglalkozik, hogy a Magyar Külügyi Intézet és a washingtoni magyar nagykövetség munkatársai a Heritage Foundation rendezvényen kilincselhetnek az Ukrajnának szánt katonai támogatások leállításáért. Mint a lap írta, Orbán Viktor emberei zárt ajtók mögött tárgyalnak az amerikai kongresszus több republikánus tagjával erről. A kétnapos konferenciára republikánus politikusokat is meghívtak, akikkel lehetőség lesz zárt ajtók mögötti megbeszéléseket is tartani. A lap egy belső forrásra hivatkozva azt írja, Orbán biztos benne, hogy az ukrán segélyt nem fogja megszavazni a kongresszus, ezért akarja blokkolni az EU-s segítségnyújtást is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.