2023. december 6., szerda

HONNAN KAPJUNK A JÖVŐBEN FÖLDGÁZT? EGY ÚJABB ÖTLET: GÖRÖGORSZÁGBÓL!

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2023.12.06.


Akit érdekel Magyarország gázellátásának jövője, az lassan annyi megoldást hallhat, mint égen a csillag:Vegyünk továbbra is az oroszoktól, hiszen az olcsó, a vezetékek megvannak, csak vége lesz egyszer a háborúnak!

- Építsünk vezetéket Szlovénia felé, érjük el Észak-Olaszország LNG-kikötőit!

- Bízzunk Romániában, majd elkezdik egyszer kitermelni a Fekete-tengerből a földgázt,  abból jut nekünk is!

- Németország is sok cseppfolyósítottföldgáz-, vagyis LNG-terminált fejleszt, megfordulhat a klasszikus irány, jöjjön a jövőben nyugatról a gáz!

- Barátkozzunk Törökországgal, Azerbajdzsánnal, Türkmenisztánnal, hátha elkészül a 
Szolidaritási Gyűrű, és új keleti piacokról kaphatunk gázt.

Egy ilyen ötlet az itthon még talán kevésbé ismert terv, a Vertikális Gázfolyosó. Erősen leegyszerűsítve, ennek az a lényege, hogy a görög LNG-terminálokból csak uniós országokat érintve (Görögország, Bulgária, Románia) juthatna el hozzánk földgáz! Ám, hogy a képlet kicsit bonyolultabb legyen, ennek az elképzelésnek van egy ukrán–moldáv verziója is!

Most leginkább utóbbiról fogunk írni, mert mint azt a VG.hu közölte, a görög, a bolgár, a román, a szlovák és a magyar földgázszállító rendszereket üzemeltető társaságok vezetői munkamegbeszélést tartottak a Vertikális Gázfolyosó létesítéséről. Nem először tették, itt olvashat egy 2022. decemberi találkozóról és elhatározásról.

Ukrajna csak megfigyelő státuszban volt jelen, pedig valójában az elképzelés egyik verziójának a kulcsállama éppen Ukrajna, amelynek – elsősorban tárolói kapacitása és az országon áthaladó kelet–nyugati vezetékei (Testvériség gázvezetékek) miatt egészen nagyratörő tervei vannak Európa gázellátását tekintve.

Ukrajna? Hiszen, ott háború van, hogyan is lehetne alkalmas kritikus infrastruktúrákat működtetni, új szövetségeket szervezni? Gázpiaci szakértő forrásaink segítségével azt jártuk körbe, hogy mennyire reális ez az elképzelés, és azt tapasztaltuk, hogy a szakértők szerint akár erre is van esély.

Eddig nem kellett az alternatíva

Pár fogalmat tegyünk gyorsan tisztába! Arra, hogy Magyarországot Bulgárián és Románián keresztül érje el nem orosz eredetű gáz, több elképzelés is van. Az egyik a Vertikális Gázfolyosó (Vertical Corridor), amely az EU támogatásával alakuló ötlet, és nagy uniós gázvezetékeket üzemeltető cégek együttműködésén alapulna. A gáz maga a görög partoktól egészen Magyarországig, Szlovákiáig utazhatna.

A másik, szintén bolgár–román szállítást igénylő elképzelés a Szolidaritási Gyűrű (Solidarity Ring), amely inkább egy politikai kezdeményezés, miniszterelnökök, szakminiszterek az ötletgazdák. Itt nem görög, hanem török irányból érkezne az azeri és török gáz a régióba...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.