2023. december 4., hétfő

HOSSZÚ A BOSSZÚ - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2023.12.04.


A régi és új háborúk értelmezése mellett könyvet, dokufilmet és egy 400 kilométeres túrát ajánlunk. A hétvége cikkei.

Jó reggelt! Ezúttal nagyon harciasan zártuk a hetet, nézzék csak a hétvégi cikkek közül kiemelt négy darabot - de ne aggódjanak, jön egy izmos kulturális szekció is.





Hosszú lesz


Rácz András újabb nagy elemzése szerint elillant a háború gyors befejezésének esélye, hiszen Oroszországra nem sikerült nagy vereséget mérni, viszont Ukrajna sem fog kapitulálni. Miben kell fejlődnie az ukrán hadseregnek, és miben van hiánya?


Közben volt egy kis magyaros közjáték is: az ukrán titkosszolgálat azt állította, hogy Petro Porosenko volt elnököt azért nem engedték ki az országból, mert Orbánnal találkozott volna, méghozzá az oroszok érdekében eljárva. Ezt a magyar kormánynak nem sikerült cáfolnia, csak Zelenszkijt szapulta kicsit.

Folytatódik

Közel egy hétig kitartott az eredetileg négynaposra tervezett tűzszünet Gázában, de pénteken az izraeli erők újból bombázni kezdték a palesztin célpontokat, egy nap alatt 178 embert öltek meg a helyi hatóságok szerint. A tűzszünet alatt több mint 100 elhurcolt embert engedett el a Hamász, ők egyelőre a rokonaik közvetítésével tudják elmondani, mit éltek át gázai fogságuk alatt.

A Hamász csak akkor enged el túszokat, ha Izrael befejezi a harcokat a Gázai övezetben, de a támadás egyre hevesebb, hiába követel újabb fegyverszünetet az ENSZ, a WHO, az USA és a Vatikán is.

Henry Kissinger / How I'm missing yer

Szőnyegbombázás Kambodzsában, tömeggyilkosságok szó nélkül hagyása Amerikával szövetséges országokban, a chilei elnök elleni összeesküvés: ez Kissinger hagyatékának sötét oldala. A legendás reálpolitikus soha nem nézett szembe igazán tetteinek következményeivel.

Természetesen a Borízűben is elméláztak az amerikaiak történelmi bűneiről és arról, hogyan lehetett ez az ember ünnepelt államférfi.

And I would walk five hundred miles / And I would walk five hundred more

Kércz Viktor és Makra Ákos 130 nap alatt tudta le az amerikai Pacific Crest Trail túraútvonalat. 4270 kilométert gyalogoltak a kanadai határtól a mexikóiig, útközben veszélyes állatokkal és érdekes emberekkel találkoztak.

És akkor kultúra

Múlt vasárnap mutattuk be Révész Bálint filmjét, a Nagyi Projektet a Jeti Moziban. A rendezővel arról beszélgettünk, hogyan fér meg a 20. századi traumák elmesélése és a komolytalanság egymás mellett, és miért fontos, hogy meghallgassuk ezeket a történeteket.

November elején jelent meg a Baumgartner, a minden eddiginél austeresebb Auster-regény. Nem remekmű, néha túlzottan széttartó és elvarratlan. De annyira bátor és sűrű szövésű, hogy aki belegabalyodik, az nem tud szabadulni tőle, még ha a végére is ért. Haász János elkerülhetetlenül szpojleres beszámolója.

A Kritikus kultúra címmel tartott konferencián művészek, intézményvezetők, kutatók és filozófusok beszéltek arról, milyen a politika által leuralt kultúrában érvényesülni, hogyan lehet túlélni függetlenként és egyáltalán, mi történt a kultúrában az elmúlt 10 évben. A Qubit ugyanezen konferencia további előadásairól számolt be, amelyek szerint pénzt lehet adni, reputációt nehéz szerezni, és a független kultúra ellenség lett.

A végére pedig egy kis háborús-kultúrás: Nagy Gergely cikke arról, hogy Hegyi-Karabahban éppen eltörölnek egy teljes keresztény kultúrát.

+ 1 kérdés

Melyik volt a viccesebb? Orbán tiktokos videója, vagy a pornós prank az UEFA-gálán? (Megfejtés: egyik sem volt vicces.)

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni, 444 oldalas önértelmező könyvünkbe pedig itt tudnak belepillantani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.