2023. december 7., csütörtök

KISS AMBRUS FŐPOLGÁRMESTER-HELYETTES AZ ORBÁN-KORMÁNYNAK: KÖSZÖNJÜNK EL EGYMÁSTÓL

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2023.12.07.


A közösségi közlekedés után a főváros második legtöbb pénzt felemésztő kötelező feladatává lépett elő a kabinet finanszírozása, amely 2024-ben már 38 milliárd forintba fog kerülni – mondja Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, aki Budapest jövő évi költségvetéséről beszélt a Népszavának. Szerda reggel mínusz 5,4 milliárd forint volt az önkormányzat számláján, de a BKK nem készül jegyáremelésre. Interjú.


Minden beszélgetést azzal nyit, hogy aznap reggel mennyi pénz volt a főváros számláján. Ez már beépült a napi rutinjába: kávézás előtt egy gyors számlaellenőrzés?

Nem vagyok ennyire szorongós típus, de az kétségtelen, hogy nem szokványos a városműködtetési gyakorlat. Folyamatosan sakkozni kell, hogy fizetőképes maradjon az önkormányzat. A normális az lenne, ha az éves bevétel meghaladná az éves kiadást és a maradványt felújításokra beruházásokra fordíthatnánk. De ettől messze vagyunk, így marad a napi menedzselés.

Ma mennyivel indították a napot?


Szerda reggel mínusz 5,4 milliárd forint volt az önkormányzat számláján, vagyis ismét folyószámlahitelből finanszírozzuk a fővárost. Decemberben a kerületek pénzével együtt legfeljebb 10-12 milliárd adóbevételre számíthatunk, de továbbra is vannak kintlevőségeink, mint például a trolibeszerzéshez ígért uniós források. A járművek már itt vannak, a pénz még nincs. Ebből kell összematekozni, hogy az év végén nullán álljon a számláló...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.