2023. december 7., csütörtök

EGYETLEN PONTON OKOZHAT KELLEMETLENSÉGET A MAGYAR KORMÁNYNAK AZ ÚJ UNIÓS MÉDIASZABÁLYOZÁS

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2023.12.07.


Nagyobb hatalmat kaphatnak a városok a média támogatásában, ami menekülő útvonalnak akár jó is lehet majd a magyar kormány számára. Hiába változtatna sokat az új szabályozás, nem sok konkrét eszközt tartalmaz.

"Brüsszel orwelli világot teremt a szemünk előtt. Fegyvereket vásárolnak és szállítanak az Európai Békekereten keresztül, közben pedig az európai médiatörvényen keresztül akarják irányítani a médiát. Nem azért harcoltunk a kommunisták ellen, hogy 1984-ben végezzük!"

– írta Orbán Viktor magyar miniszterelnök az X-en az Európai Unió új médiaszabadság-törvényének (EMFA) elfogadása után. Orbán több kommunikációs támadást is indított a médiaszabályozás ellen. Érdemes megnézni, mi zavarhatja a magyar kormányt a szövegben.

A média eleve egy érdekes terület az EU-n belül. Nem uniós kompetencia, az alapszerződés nem is említi, így nehéz lenne uniós szinten szabályozni a tagállamok médiapiacát. Ezt sokáig az EU is így látta, de több tagországban annyit romlott a médiaszabadság és a pluralitás helyzete, hogy az unió vezetése úgy látta, valamit kénytelen kezdeni a helyzettel.

Mivel a pluralitást megemlíti az Európai Unióról szóló szerződés második, az unió alapértékeit leíró pontja, akár ezzel is kezdhettek volna valamit, de az unió mindig akkor volt a leghatékonyabb, amikor piacokat próbált szabályozni, ezért most is erre mentek tovább. A médiapiac ugyanis ma már országhatárokon átívelő, komoly iparág, és ennek a versenyjogi részét igyekezhet az EU szabályozni.

Az EMFA kidolgozását Vera Jourova cseh biztos vállalta magára. Jourova nincs baráti viszonyban az Orbán-kormánnyal, pedig pont a korábbi cseh kormány vezetője, az Orbán Viktorral közösen kampányoló Andrej Babis jelölte a biztosi posztra.

A magyar kormány azt feltételezi, hogy a szabályozás kifejezetten a magyar és az előző lengyel kormány megrendszabályozására született, de valójában több olyan uniós tagország is akad, ahol hasonlóan komoly, gyakran látványosabb problémák vannak a médiával.

Görögországban, Máltán és Szlovákiában például gyakoribbak az újságírók ellen elkövetett erőszakos támadások, és sok helyen rendszerszinten használják az úgynevezett SLAPP-pereket. Ezeknek az a célja, hogy pénzügyi nyomást helyezzenek a médiára: egyszerűen nagyon drága, hogy folyton jogi eljárásokat kell finanszírozniuk.

A benyújtott törvénytervezetben viszont nem is sok olyan rész található, amely alkalmas lehet a magyar média befolyásolására, ezeket az alkotmányjogi szaktekintélynek számító Verfassungsblog elemezte. Az egyik alapvető probléma pont a szabályozás struktúrájával van. Az EMFA lényege az lenne, hogy az EU a nemzeti médiahatóságokat koordinálja egyetlen szervezetté, de nem sok eszköze van arra, hogy ezekre a médiahatóságokra bármilyen nyomást gyakoroljon, ha a kormány az irányítása alá vonta őket. Márpedig az EU-ban gyakran emlegetett ügyek között is van egy, amelynél felmerül ennek a gyanúja: a Klubrádió frekvenciahosszabbításának ügye, ami sokszor kerül elő Brüsszelben.

A tervezet hetedik pontja ugyan kimondja, hogy a tagállami médiahatóságoknak függetlenül, politikai ráhatás nélkül kell működniük, de ennek elérésére csak korábban is létező szabályozási kereteket hoz fel, nem teremt olyan új eszközt, amellyel ezt el is lehetne érni. Márpedig az eddigi szabályozás nyilvánvalóan nem volt elég ahhoz, hogy például a magyar médiahatóság teljesen megszabaduljon a politikai kontrolltól...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.