2023. december 30., szombat

OROSVÁRI ZSOLT: HA NEM IS ISMEREK MINDENKIT, AKKOR IS ÉRZEM A FELELŐSSÉG SÚLYÁT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2023.12.30.


„Nagyfokú empátia kell ahhoz, hogy megértsük átérezzük a létminimum alatt élő emberek roppant nehéz helyzetét. De akkor, amikor te is közéjük sodródsz, rokkanttá válsz és kapod a 85 ezer forintodat, tudod, ha nem lenne tartalékod, tehermentes ingatlanod, akkor te is mélyszegénységben élnél” - mondta Orosvári Zsolt. A gyógyíthatatlan betegségével küzdő, az állam rokkant ellátásából élő és két lányát egyedül nevelő férfi fáradhatatlanul tesz másokért. Anyukáknak ágyat vásárolt, hogy ne a földön feküdjenek a gyerekosztályokon, majd klímákat szerzett kórházaknak, elindította a kórtermek kifestését, most pedig 300 ezer létminimum alatti rokkant ellátásban részesülő sorstársáért is harcol. Arról beszélgettünk, milyen érzés annak tudata, hogy ennyi ember sorsát cipeli a vállán, és arról is kérdeztük, milyennek látja most Magyarországot.


„Csalódott vagyok, mert nem látom, hogy ebben az országban lenne még tere a hátralévő életemnek. És mivel a gyerekeim és köztem nagy a korkülönbség – ők még általános iskolások –, az ő jövőjüket sem látom” – mondta Orosvári Zsolt, aki viszont azt látja, hogy a jelenlegi középkorúak annyit dolgoznak, amennyit csak bírnak ahhoz, hogy életben tudjanak maradni. A gyógyíthatatlan beteg és emiatt rokkant férfi tisztában van vele, nem fogja tudni egy olyan középiskolába vagy később főiskolára járatni a lányait és finanszírozni a tanulmányaikat, ahol olyan tudáshoz juthatnak, amivel boldogulni tudnak majd. Másrészt tanárok sincsenek. Pedig gyerekei kitűnő tanulók, hibátlan dolgozatokat írnak.

„Ha kimegyek itthonról akkor sáros, gödrös sárbogárdi utcákat látok, lehajtott fejű embereket, akik rohannak a boltba, de már csak élelmiszereket vesznek, mert minden másra, ami hozzá kéne tartozzon az élethez, már nem jut. Szórakozás, színház, mozi, kirándulás a legtöbb embernek már csak álom, pedig szüksége van mindenkinek a feltöltődésre” – mondta Orosvári Zsolt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.